2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTörténelmi Várjátékok Füleken

Történelmi Várjátékok Füleken


A XIII. Füleki Várjátékokat rendezik meg június 23-24-én; az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a szlovákiai vár romjai között, de bajvívókat is láthat a közönség.

Füleki vár01

A Koháry Polgári Társulás által szervezett program szombaton nemzetközi történelmi íjászversennyel kezdődik, ennek során a "Nógrád íjásza" címért és a "Füleki vár védője" rangért versenyeznek a résztvevők. Az íjászok négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal mérik össze erejüket - tájékoztatta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t.

Június 23-án este a szentmise után emlékkoncert lesz a római katolikus templomban II. Koháry István, az utolsó füleki várkapitány halálának 281. évfordulója alkalmából.

ezo_banner

hirdetés

Másnap a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, és 10 órakor kezdetét veszi a gyermekprogram: fellépnek bohócok, lesznek játékok és gladiátoriskola, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta.

A várjátékok kísérőprogramjai közé tartozik a történelmi és palóc ételek fesztiválja, amelyen a vendégek megkóstolhatják a töltött káposztát, a babgulyást, a tócsnit, a macsánkát, a sült kolbászt és az oldalast is.

A június 24-i vasárnap délutáni programban szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé. Megközelítőleg ötven szereplő próbálja beavatni a nézőket a vívás rejtelmeibe a gladiátorok korától egészen a középkori lovagok harcművészetéig.

A program leglátványosabb részének ígérkezik a IX. század harci tudományát felvonultató lovasíjász bemutató és egy valódi lovagi torna. A harcosok fegyverei mellett ágyúlövések és solymászbemutató színesíti a műsort.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite