2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTörvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért

Törvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért


Felterjesztéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez Balassagyarmat önkormányzata, kérve, hogy szigorítsák meg a rendelkezéseket a városban működő, menekülteket befogadó közösségi szálláson; a képviselők pénteken fogadták el az erről szóló határozatot - tájékoztatta az alpolgármester az MTI-t.

Balassagyarmat


Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester elmondta, három pontot fogalmaztak meg a határozatban: maradjon őrzött szállón az a menekült, akinek személyazonossága nem ismert; a rendőrségnek legyen intézkedési joga a közösségi szálló házirendjének betartatására, továbbá hogy őrzött szállóba kerüljön vissza a nyitott közösségi szállóra helyezett személy, ha ellene szabálysértési vagy büntetőeljárás indul, és ha ismételten vagy súlyosan megsérti a házirendet.


Az MTI birtokában lévő határozat tartalmazza: a kormány 2009-ben döntött arról, hogy bezárja a debreceni nyitott közösségi szállót, és ezzel párhuzamosan újraindítja a balassagyarmatit. A város tiltakozott ez ellen, de nem tudta megakadályozni. Az országban 10 ilyen intézmény működik, többségük őrzött, ahol legfeljebb 12 hónapot tölthetnek a menekültek. A hatóság ezután helyezi nyitott közösségi szállóra azokat, akik esetében még egy év után is tart az idegenrendészeti eljárás - nyitott szállóból csak egy van, a balassagyarmati.


A Nógrád megyei városban a sorkatonaság megszűnésétől az uniós csatlakozásig már működött ilyen intézmény. 2011 júniusában nyitották újra a 105 fős plusz 6 egészségügyi férőhelyes szállót. Néhány hónap elteltével egyre több lakossági és kereskedői panasz érkezett: bolti lopásokat, randalírozást, verekedést, a polgárok molesztálását nehezményezték. Ezért kéri most a szigorítást a képviselő-testület a Belügyminisztériumtól, leírva azt is: a lakók többségével semmilyen probléma nincs, de néhányuk nehezen kezelhető, problémás személyiség. A gyarmati táborban átlagosan 50-70 fő tartózkodik, zömmel ázsiai mohamedánok, afrikaiak, távol-keletiek vagy az egykori szovjet tagállamok polgárai.


A három szigorítandó pont indoklásaiból az is kiderül: olyan menekültek is élnek a nyitott táborban, akikhez 3-4 állampolgárság és név tartozik, személyazonosságuk ismeretlen, kitoloncolásuk pedig nem lehetséges addig, amíg egy befogadó ország nem ismeri el őket saját állampolgárának.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite