2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedTovább erősödött a forint árfolyama

Tovább erősödött a forint árfolyama


frank-forintKedvező nemzetközi befektetői hangulatban tovább erősödött a forint szerdán: az eurót délután fél ötkor 278,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.


Kedd délután négy órakor még 279,83 forinton állt a jegyzés. A forint árfolyama augusztus 23-án járt utoljára hasonló jegyzési szinteken. A dollárt 208,07 forinton jegyezték szerdán délután 1,3405 dolláros euróárfolyam mellett, míg kedd délután a dollárt 213,17 forinton, az eurót 1,3127 dolláron. A svájci frank jegyzése 211,00 forint a kedd délutáni 212,40 forint után. Az euró a kedd délutáni 1,3170 svájci frankról 1,3218 frankra erősödött. Kedden kora reggel a legerősebb forintárfolyam 210,17 forintos svájci frank jegyzés volt.
Száz japán jent 246,23 forinton jegyeztek szerdán délután a kedd délutáni 249,72 forint után. A forint erősödése a hét eleje óta követi a dollárral szemben erősödő eurót. Pénteken a forint még 282 forint feletti euró jegyzéseken járt.
Kedden az ír, spanyol és görög kötvény-, illetve kincstárjegy-kibocsátások, majd szerdán a portugál kötvénykibocsátás jó piaci fogadtatása enyhítette az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált kételyeket, ami nagyot lendített a kockázatosabb befektetési eszközökkel szembeni befektetői hajlandóságon. Az euró-kötvényekkel szemben javuló befektetői bizalom az eurót a svájci frankkal szemben is erősítette.
A Fed nyíltpiaci bizottságának kedden éjszaka tett gazdasági állapotfelmérése és kinyilvánított szándéka a gazdaságösztönző célú kvantitatív monetáris intézkedések alkalmazására - amint úgy látja, hogy a gazdasági növekedés ütemének lassulása ezt indokolttá teszi - hatalmas dollárösszegeket szabadított rá a devizapiacokra. Emiatt megnövekedett a kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő befektetési lehetőségeket kereső dollármennyiség a piacokon.
A dollár már kedden 1,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, majd szerdán ezt további több mint egy százalékkal fokozta, így az euró az idén április óta első alkalommal 1,34 dolláros jegyzés fölé erősödhetett. A dollár általában is gyengült a főbb devizákkal szemben: a jen árfolyama elérte a japán jegybank múlt heti nyíltpiaci beavatkozása után beállt szintet. A főbb devizákat tartalmazó kosár alapján számított dollár-index március óta a legalacsonyabb értékre esett vissza, a svájci frankkal szemben pedig 2008 márciusa óta nem látott alacsony árfolyamot ért el a dollár.
Az elkövetkező napokra a piacon a 280 forintos eurójegyzés 1-2 forintos környezetében ingadozó árfolyamot valószínűsítenek. A forint erősödésével szemben a 276 forintos euró árfolyam környékén kell először erőteljesebb technikai ellenállásra számítani.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite