2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTovábbképzést tartott a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Közbiztonsági referensek és iparbiztonsági szempontból fontos szakemberek továbbképzése Nógrád megyében

 

Három helyszínen: Pásztón, Salgótarjánban és Balassagyarmaton tartott továbbképzést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében közbiztonsági referensi feladatokat ellátók és az iparbiztonsági szempontból fontos szakemberek részére.

tovabbkepzeskatasztrofavedelem


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (katasztrófavédelmi törvény) és végrehajtásáról szóló 234/2011 (XI. 10.) kormányrendelet 2012. január 1-jével bevezette a közbiztonsági referens intézményét. A közbiztonsági referens a helyi szintű katasztrófavédelmi feladatok ellátásában kap kiemelkedő szerepet, s a polgármester katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, valamint helyreállítás szempontjából elengedhetetlen szakmai feladataiban, továbbá a rendvédelmi és honvédelmi feladataiban működik közre.

Egy-egy közbiztonsági referens működési területe a település közigazgatási területe. A kijelölések, majd a felkészítés és az alapképzés Nógrád megyében korábban már megtörtént, azonban a feladatellátásuk hatékonyságának növelése érdekében évente több alkalommal továbbképzést tart részükre igazgatóságunk.


A salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség március 24-én a Pásztói járás településein tevékenykedő közbiztonsági referenseknek, március 25-én pedig a Salgótarjáni és Bátonyterenyei járások közbiztonsági referenseinek tartott továbbképzést. A szerdai továbbképzéssel egy időben a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség ugyancsak megtartotta a felkészítést a Balassagyarmati, Szécsényi és Rétsági járások referenseinek. A szerdai képzéseken Salgótarjánban és Balassagyarmaton egyaránt részt vettek az adott területeken dolgozó veszélyes üzemek képviselői, a veszélyesáru-szállítás biztonsági tanácsadói, a létfontosságú létesítmények és rendszerek képviselői, akik iparbiztonsági szempontból töltenek be jelentős szerepet.


A továbbképzés nyitányaként az igazgatóság hangsúlyozta a közbiztonsági referensek szerepét a katasztrófavédelmi rendszerben, illetve a katasztrófavédelem és az önkormányzatok közötti kapcsolattartásban, ezt követően a napirendi pontok ismertetésére került sor.

tovabbkepzeskatasztrofavedelem1


Salgótarjánban az iparbiztonsági szakterület részéről Tóth Péter tűzoltó alezredes, a kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a létfontosságú létesítmények és rendszerek szabályozását, a veszélyes üzemek működésének jogszabályi feltételeit, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén lévő veszélyes üzemeket, a veszélyesáru-szállítás szabályozását és az ellenőrzések tapasztalatait mutatta be. Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a kirendeltség polgári védelmi felügyelője a polgári védelem aktuális kérdéseit - úgy mint a vismajort, a vizek kártételét, a polgári védelmi szervezetek felkészítését- ismertette.

Balassagyarmaton Bagó Endre ADR biztonsági tanácsadó tartott előadást a veszélyes áruk szállításával és szabályozásával kapcsolatban, majd Schaffer László, a Nógrádi Vegyipari Zrt. műszaki megbízottja ismertette a veszélyes üzemeket érintően a gyárban használt technológiákat, illetve biztonsági technikákat. Győri Ferenc tűzoltó hadnagy a közbiztonsági referensek szerepéről, feladatairól és funkciójukról tartott prezentációt, kiemelve a szoros kapcsolattartás szerepét a referensek és a katasztrófavédelem között.

Podholiczki Erik tűzoltó zászlós és Mócsány Roland tűzoltó hadnagy a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás, ismertebb nevén az ADR hatálya alá tartozó lassú járművekhez kötődő jogszabályokról, valamint a létfontosságú létesítmények és rendszerek védelméről tartottak előadást a referensek részére. A továbbképzések zárásaként mindhárom helyszínen lehetőség nyílt a szakterületek vonatkozásában konzultációra és az aktuális kérdések megbeszélésére.

 

NÓGRÁD24

 

2015-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite