2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonTovább olvadt a Fidesz támogatottsága

Tovább olvadt a Fidesz támogatottsága


Mind a teljes felnőtt lakosság, mind a pártválasztók körében vesztett támogatottságából a Fidesz-KDNP - áll a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. áprilisi pártpreferencia-felmérésében. Az előbbi csoportban 30-ról 29 százalékra, az utóbbiban 55-ről 53 százalékra csökkent a kormánypártok támogatóinak aránya. A MSZP támogatottsága a teljes lakosság körében 11-ről 12-re, a pártválasztók körében 21-ről 22 százalékra nőtt. A Jobbik, illetve az LMP támogatottsága lényegében nem változott. A teljes lakosság körében a legnagyobb arányt a bizonytalanok és a nem válaszolók teszik ki, márciusban 45, áprilisban 44 százaléknyian voltak.

fid


A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet a 2011. áprilisi pártpreferencia-kutatás adatait értékelve közölte, nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban. A FIDESZ-KDNP előnye továbbra is jelentős a többi politikai párt előtt annak ellenére, hogy ez az előny az elmúlt fél évben fokozatosan olvad. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor változatlanul töredéke a kormánypártokénak, mivel egyik ellenzéki párt tábora sem nőtt jelentősen az utóbbi hónapokban.

A TÁRKI továbbra is a FIDESZ-KDNP fölényét emeli ki a többi parlamenti párt előtt, bár a tavalyi év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökkenni látja a kormánypártok támogatottságát. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a márciusi 30%-ról 29%-ra, a szocialista párté pedig 11%-ról 12%-ra változott áprilisra, azaz lényegében nem történt változás az elmúlt egy hónapban - közölte a Tárki. A kutatás szerint a bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: márciusban a választópolgárok 45%-a, áprilisban pedig 44%-a sorolható ide. A pártválasztók körében sem történt elmozdulás: a FIDESZ-KDNP támogatottsága a márciusi 55%-ról 53%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 21%-ról 22%-ra nőtt, de egyik esetben sem jelentős a változás mértéke.

Összességében a Tárki azt állapítja meg, hogy maradt a 2010 decembere óta megfigyelhető trend, miszerint a kormánypártok szavazótábora a teljes népességen és a pártválasztókon belül is egyaránt számottevő mértékben (14 és 15 százalékponttal) csökkent, míg ezalatt az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében változatlan, a pártválasztók körében pedig 5 százalékponttal nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága lényegében nem változott: Jobbik tábora a teljes népesség körében 7%, a pártválasztók körében pedig 13%, ami mindkét körben 1-1 százalékpontos csökkenést jelent márciushoz képest. Az LMP a teljes népességen belül a 6%-ra számíthatna egy most vasárnapi választáson, ami 1 százalékponttal magasabb a márciusi támogatottságukhoz képest, míg a pártválasztók körében szimpatizánsaik aránya az elmúlt havi 8%-ról 10%-ra nőtt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite