2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTovábbra is marad a vészhelyzet Pásztón

Továbbra is marad a vészhelyzet Pásztón


Elállt az eső, de továbbra is marad a vészhelyzet a Nógrád megyei Pásztón. A heves esőzések miatt félig beszakadt a Mátrakeresztes felé vezető út is, ami megnehezíti a közlekedést. Navracsics Tibor megelőző lépésnek nevezte a Pásztón kihirdetett vészhelyzetet.


Kedd éjjel a megyei védelmi bizottság 2000 ember kitelepítését rendelte el a településen, de kevesebb mint 150-en hagyták el otthonaikat. A Nógrád megyei védelmi bizottság tegnap azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert a heves esőzések miatt a város melletti, hasznosi ivóvíztározó vízszintje a 10 méteres megengedett szint helyett a 16 métert is meghaladta. Bár az ivóvíztározó szintje hajnalra 4 centimétert apadt, ma délutánra újabb esőzést várnak.

„Most már szinte egybefüggően több száz méteren zuhant le a partfal. Ezenkívül pedig Pásztón a szintén Mátrából, a Muzsláról érkező csapadék teljesen elmosta a körgátat, és a pásztói Vörösmarty és Bástya utcákban behatolt a házakba és a pincékbe. Ott is több ezer homokzsákkal építettünk meg gyakorlatilag egy gátat, ami a víznek az útját elvágta" - mondta Sisák Imre, Pásztó polgármestere.

A honvédséget még nem vetik be

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a koordinációs bizottság kedd esti ülésén megelőző lépésnek nevezte a Pásztó térségében kihirdetett vészhelyzetet. A gát tervezője szerint ugyanis a gátszakadásnak minimális, egy százalék esélye van. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató tegnap a helyszínen tájékozódott a védekezés irányításáról. A honvédséget egyelőre nem vetik be. A testület szerda reggel újraértékeli a helyzetet, a szükséges lépésekről ezután döntenek. A védekezés költségeit a központi költségvetésből fedezik.

Óriási vízállásra számítanak

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon. Borsod megyében 15 település megközelíthetetlen. A Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével harmadfokú a készültség az észak-magyarországi folyókon. Sajóecsegre ma 45 önkéntes tűzoltó utazik, hogy segítsék az árvízi védekezést. Sátoraljaújhelynél a Ronyva-patak veszélyezteti a települést, az ideiglenes védműveket átszakította a víz, itt folyamatosan védekeznek a helyiek.

Edelényben tegnap hét embert kellett kiköltöztetni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván több utca és ház áll vízben. 150 épületet veszélyeztet az ár. Komlón kedden egy megcsúszott löszfal miatt kellett négy embert kitelepíteni, a Tolna megyei Bikácson pedig összedőlt egy ház, lakóját rokonai fogadták be.

 

Forrás: Nógrád24.hu/MTI

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite