2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Választás 2010Tovább tárgyal a listás helyekről az MDF és az SZDSZ

Tovább tárgyal a listás helyekről az MDF és az SZDSZ


IkvaiA szabad demokraták azt szeretnék, ha a fővárosi listán Ikvai-Szabó Imre kapná a második helyet. Vasárnap délután az MDF és az SZDSZ vezető testületei előbb külön-külön vitatják meg a Magyar Demokrata Fórum által szombaton elfogadott választási listákat, majd közös tárgyalóasztalhoz ülnek - értesült az MTI.


Az MTI szabaddemokrata forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ a fővárosi lista második helyére akarja tetetni Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest. Az SZDSZ Választási Operatív Testülete vasárnap kora délután ül össze és megtárgyalja az MDF országos választmánya által szombaton elfogadott országos és területi listákat - mondta el az MTI-nek a szabaddemokraták elnöke.
Retkes Attila kitért arra, hogy információi szerint az MDF elnöksége is ülést tart. Hozzátette, ezt követően azt tervezik, hogy a két párt vezetői az este folyamán közös tárgyalóasztalhoz ülnek. A Választási Operatív Testület - az elnök szavai szerint - az MDF-fel kötött megállapodás jelenlegi szakaszából eredő feladatokat tekinti át, illetve pontosan elhelyezi az "öt bejutásra esélyes helyet a budapesti és az országos listán".


Az MTI felvetésére, melyik ez az öt hely, azt mondta, hogy az MDF az országos listáján csak az első tíz helyet töltötte fel, a következő tízben biztosan szerepelnek majd szabad demokraták. Hangsúlyozta azt is, hogy a budapesti listával kapcsolatos tárgyalásokat csak vasárnap zárják le. Véleménye szerint ezek leadásakor kell látszania, hogy az SZDSZ országos tanácsa (ot) által elfogadott öt személy pontosan hol szerepel ezeken a listákon.


Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ szerint melyek lehetnek a befutó helyek, azt mondta, hogy kettő olyan helyen kell kapniuk, amely öt százaléknál már bejutónak számít. Emellett kettő olyat kérnek, amelyek hat százaléknál biztosan parlamenti mandátumot érnek, míg az ötödik helynél úgy számolnak, hogy az hétszázalékos eredménynél jelenthet képviselői posztot.


A pártelnök arra a kérdésre, hogy a megállapodás korábban ismert részleteivel ellenétében a fővárosi lista első és második helyén nem szabad demokraták szerepelnek, azt mondta, hogy a hivatalos egyezség szerint a két listán kettő olyan helyet kell kapniuk, amely már öt százaléknál bejutást ér.
Az MTI más szabad demokrata forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ a vasárnap esti megállapodás feltételeként azt akarja szabni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorulna.


Az SZDSZ országos tanácsának és fővárosi választmányának közös, szombati ülése után Retkes Attila jelentette be, hogy a két szervezet a Választási Operatív Testületnek azt a javaslatát fogadta el, amely szerint vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra. Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát készítettek, amelyen csak a jelöltjeik sorrendjét határozták meg.


A lista a következő: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea, az országos tanács elnöke, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.
Az MDF szombati országos választmányi ülését követően Makay Zsolt, a testület elnöke azt közölte az MTI-vel, hogy Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll. Az országos lista első tíz helyén Dávid Ibolya mellett Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán szerepelnek.
A választmányi elnök közleménye szerint az MDF budapesti területi listáját Bokros Lajos vezeti, akit Debreczeni József követ.

2010-03-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite