2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Tovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Mai rendkívüli ülésén döntött Salgótarján közgyűlése: a város továbbra is üzemelteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő iskolákat és nem vállalja azt a kb. 60 millió forintos plusz terhet, amit az iskolák üzemeltetésének állami kézbe adása jelentene.

iskolakst

Mint ismeretes, korábban Salgótarján önkormányzata az államosított és jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában lévő iskolák működtetését felajánlotta az államnak. A döntéssel a város vezetése egyrészt tiszta helyzetet kívánt teremteni, hiszen amíg a jelenlegi rendszerben az oktatás tartalmi részét kizárólag a kormány kontrollálja, addig a létesítmények működtetését és az alkalmazottak adminisztrációját az állam és az önkormányzat közösen végzi. A napi munka és a gazdálkodás során ez a vegyes üzemeltetés gyakran vezet problémákhoz. Másrészt a város pénzügyi helyzetén is javított volna, ha az állam átvállalja az üzemeltetést és mindezért legfeljebb annyi pénzt von el az önkormányzattól, mint amennyit az iskolák üzemeltetésére az önkormányzat költött. Az önkormányzat 2014-ben 293 millió forintot fordított az iskolákra, amelyből 11 millió forint volt az állami támogatás. A kormány tárcaközi bizottsága viszont közel 352 milliót kért volna az önkormányzattól, amennyiben átvállalja a feladatot.

A júniusi közgyűlés a működtetésről való lemondásról szóló határozati javaslatot 9 igen szavazattal, 5 tartózkodással szavazta meg. A további üzemeltetésről szóló mai javasatot 12 igen szavazattal (3 képviselő távollétében) fogadták el.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

2015-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite