2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonTrafik - Közérdekű bejelentés és feljelentés a pályázati elbírálás miatt

Trafik - Közérdekű bejelentés és feljelentés a pályázati elbírálás miatt

Az MSZP Tolnai megyei szervezete és a Jobbik is az ügyészséghez fordult a trafikpályázatok elbírálása miatt, miután Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő egy interjújában azt állította, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

Fidesz logo

Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak adott, kedden megjelent interjúban azt mondta: hosszú távon a Fidesz érdekét szolgálja, hogy beszél a történtekről.

Az önkormányzati képviselő azt mondta: a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat.

Horváth István fideszes országgyűlési képviselő közleményben reagált Hadházy Ákos szavaira, szerinte a szekszárdi fideszes képviselőtársa valótlanságokat állít, "hiszen semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében". Azt írta: ő maga és a helyi Fidesz-frakció is határozottan visszautasítja Hadházy Ákos állításait, indítékait nem értik és teljes mértékben elhatárolódnak kijelentéseitől.

Az MSZP Tolna megyei területi szövetsége közérdekű bejelentést tesz a Tolna Megyei Főügyészségen a trafikpályázatok ügyében. A párt megyei elnökhelyettese, Frankné Kovács Szilvia elmondta: azt kérik a főügyészségtől, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a Tolna megyei trafikpályázatok elbírálását.

A politikus szerint Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő keddi nyilatkozata egyértelmű bizonyítéka annak, hogy politikai egyeztetés előzte meg a pályázatok elbírálását, "a pályázók közül politikusok választották ki a győzteseket".

Ez a politikai erkölcstelenség olyan foka, amire az elmúlt huszonkét évben nem volt példa - mondta.

Az MSZP szerint a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét, ők nyithatnak trafikot júliustól dohány-kiskereskedőként. A szocialista Boldvai László azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a teljes pályázati kört és az értékelést.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök bejelentette: azt a kérdést tette fel Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek, hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája, hogyan érvényesítették a pályázatok elbírálásánál az általuk megfogalmazott kéréseket.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője erre úgy reagált: Mesterházy Attila tévúton jár, amikor kérdéseket tesz fel a trafikpályázatokkal kapcsolatban, neki ugyanis ehelyett a Portik-Laborc-ügyre kellene válaszokat adnia. Azt is mondta, természetes, hogy a trafiktender nyertesei között vannak olyanok, akik szimpatizálnak valamelyik politikai erővel.

Selmeczi Gabriella azt mondta, a trafikok ötezer magyar család egzisztenciáját biztosítják, az pedig természetes, hogy vannak, akik kissé csalódottak: ők azok, akik nem nyertek.

"Az ő csalódottságukat megértjük, de most ennyire volt lehetőség" - tette hozzá, visszautasítva azokat a vádakat, amelyek szerint politikai szempontból bírálták volna el a pályázatokat.

Az ötezer nyertes között nyilván vannak olyanok, akik a Fideszre szavaztak, de ugyanúgy lehetnek közöttük szocialista szimpatizánsok is. Ötezer nyertes pályázóból mindig van olyan, akinek van politikai szimpátiája vagy éppen fideszes rokona, ez teljesen természetes - mondta.

A kormánypárt szóvivője felhívta a figyelmet arra is, a trafikpályázatokkal lehetővé vált, hogy a jövőben ne multinacionális cégek, hanem családi vállalkozások árulják a dohánytermékeket.

Az MSZP közleményben reagált a Fidesz szóvivőjének szavaira, amely szerint "az egész ország számára világos, hogy a trafikmutyit a fideszes klientúra kifizetésére agyalták ki".

A Jobbik két politikusa, Szilágyi György és Volner János hivatali visszaélés gyanúja miatt kedden feljelentést tett a trafikpályázatokkal kapcsolatban. Emellett lemondásra szólították fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjét és Horváth Istvánt, Szekszárd fideszes polgármesterét.

Eközben a parlamentben újraszabályozták a közérdekű adatközlést. A polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől.

Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a "visszaélésszerű adatigényléseket", amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni.

Ebből és a kivételes eljárási rendből a hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők azt olvasták ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét. Ezt az előterjesztő Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár tagadta.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite