2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTucatnyi előterjesztést fogadhat el a parlament

Tucatnyi előterjesztést fogadhat el a parlament


Tizenkét előterjesztést fogadhat el mai ülésén az Országgyűlés, míg további három javaslat esetében a módosító indítványokról döntenek. A képviselők kétszer is átírhatják az idei költségvetést, emellett új törvényt fogadhatnak el a közadatok újrahasznosításáról, továbbá jogszabályokat változtathatnak az igazságszolgáltatás gyermekbarátabbá tétele érdekében.

parlament001


Az ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A határozathozatalokra ezúttal is az interpellációk után kerül sor, utána pedig mindössze három, korábban tárgyalni kezdett javaslat vitája folytatódik a kora esti órákban. A Ház két alkalommal is módosíthatja az idei költségvetést. Előbb Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére változhatnak a büdzsé fő számai, a tárcavezető a fővárosi és megyei kormányhivatalok szabálysértéssel kapcsolatos feladataihoz biztosítana pénzügyi fedezetet. Másodszor a svájci CERN kutatóintézet új, Csillebércre tervezett adatbázisa, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kaphat állami támogatást.

A határozathozatalok során az Országgyűlés több nemzetközi szerződés módosításához is hozzájárulhat. A képviselők ezek egyikével a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Magyarországon működő intézményeire és vezető tisztségviselőire is kiterjesztheti az ENSZ által biztosított kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket, egy további módosítással pedig azt a magyar és az új-zélandi kormány közötti megállapodást hirdethetik ki, amely a két ország turistáinak ideiglenes munkavállalását szabályozza. Szintén a mai ülésen módosíthatják a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényt, valamint kijelölhetik a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját.

Utóbbi előterjesztést a fideszes Menczer Erzsébet jegyzi; november 25-ét javasolja emléknappá nyilvánítani, és kezdeményezi: az Országgyűlés kérje fel a központi államigazgatási szerveket, az oktatási intézményeket, az egyházakat, a civil szervezeteket, valamint a közszolgálati médiumokat és az önkormányzatokat, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról. A parlament ugyancsak kormánypárti javaslatra változtathat a sportról szóló törvényen úgy, hogy a 18 év alatti sportolókkal kötött sportszerződések csak a sportoló törvényes képviselőjének előzetes írásbeli beleegyezésével válhassanak érvényessé.


A Ház emellett Navracsics Tibor kezdeményezésére további törvényeket módosíthat a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulása érdekében. Az új szabályok egyike lehet, hogy a 16 évnél idősebb fiatalkorúak közérdekű munkára is válthatják majd a rájuk kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket. Változhat a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló jogszabály is. A fideszes Koszorús László javaslatának elfogadásával a Miniszterelnökség név és lakcím adatokat kérhet le azért, hogy - mint a kormánypárti politikus indoklásában fogalmaz - a polgárok tájékoztatást kaphassanak az őket személyesen is érintő kormányzati intézkedésekről, továbbá azért is, hogy ők is továbbíthassák véleményüket, álláspontjukat a kormánynak.

A fenti módosítás mellett új tövényt fogadhatnak el a közadatok újrahasznosításáról. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a minisztereknek, a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, valamint az önálló szabályozó szervek: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára adna felhatalmazást az újrahasznosítás részletszabályainak megállapítására. Az Országgyűlés háromnapos ülést tart a héten. Kedden a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezdenek tárgyalni a képviselők, csütörtökön a médiaszabályozást módosíthatják.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite