2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTudatos lakásgazdálkodás Salgótarjánban

Tudatos lakásgazdálkodás Salgótarjánban


Városháza stSalgótarjánban a március 18-i közgyűlésen rendelettel szigorították a lakcímbejelentés szabályait és döntöttek az önkormányzati bérlakások kedvezményes eladásáról is. Mindez a két éve elfogadott városi lakásgazdálkodási koncepció végrehajtásának következő fázisa.


Az első fázisban megkezdődött a kolónialakások lebontása, a mostani lépésekre pedig azért volt szükség, mert Salgótarjánban nem gazdaságos fenntartani a jelenleg meglévő, több mint 1200 önkormányzati bérlakást, melyek közül több száz alkalmatlan a lakhatásra, mégis sokan, jogcím nélkül élnek bennük. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester szerint a rendszer ráadásul a jelenlegi formájában igazságtalan is, hiszen rengeteg pénzt költ az önkormányzat a kintlévőségekre, a jogcím nélküli lakók tartozásai évről-évre több tízmilliós hiányt jelentenek a város számára. Ezzel szemben Salgótarján lakosságának nagyobb részén, a saját ingatlanában élő embereken nem tudnak kellő mértékben segíteni, pedig olykor ott is elkélne az önkormányzat támogatása.

- Városunkban az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyrészt beköltöznek és bejelentkeznek a lakcímnyilvántartásba - jórészt más településekről érkező - olyan állampolgárok, akik nem lakás minőségűnek megfelelő helyet találnak maguknak, másrészt az is egyre jellemzőbb, hogy a lakásokba jóval többen költöznek be és laknak ott életvitelszerűen, mint amit annak mérete megengedne - mondta el a városi közgyűlésen Székyné dr. Sztrémi Melinda, majd hozzátette: - Az érintett területeken, lakóépületekben romlott a közbiztonság, elszaporodtak a tulajdon elleni, rendbontó és garázda cselekmények, az ingatlanok értéke is jelentősen csökkent. Ezek mellett egészségügyi szempontból sem tekinthetők megfelelőnek a lakhatási körülmények a túlzsúfolt, nem megfelelő ingatlanokban.

Az önkormányzat tisztában van vele, hogy a közrendet sértő cselekmények elleni fellépés a rendvédelmi szervek feladata, de az ezt generáló "beköltözések" megállítása, visszaszorítása érdekében a városvezetés úgy gondolja, tennie kell valamit.

Ennek egyik lehetséges eszköze a lakcímbejelentés helyi szabályainak megalkotása oly módon, hogy a vonatkozó központi szabályozást mintegy kiegészítve meghatározzák a bejelentkezéshez szükséges minimális lakás, illetve lakrész fogalmát, valamint azokat a műszaki paramétereket, melyeknek meg kell felelnie a lakásként használt épületnek, építménynek. Abban az esetben, ha a lakás nem felel meg ezen előírásoknak, a bejelentkezést elutasítják.

Ennek értelmében Salgótarjánban kizárólag komfortos lakásba költözhetnek be, a lakcímbejelentés pedig csak akkor fogadható el, ha az ingatlanon belül egy főre eső lakrész nem kevesebb 6 négyzetméternél.
A közgyűlés döntött az önkormányzati bérlakások egy részének eladásáról is. Az értékesítés feltételeinek meghatározása mellett kijelölték azokat az ingatlanokat, amelyeket értékesíteni szeretnének. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: az önkormányzat célja a társasházi szórványlakások elidegenítése. A kijelölt lakások értékesítésénél a forgalmi értékhez viszonyítva nagymértékű kedvezménnyel szeretnék ösztönözni a vevőket. A legnagyobb mértékű kedvezményt a benne élő bérlők kaphatják meg, de a piaci árhoz viszonyítva jelentős akcióval vásárolhatnak Salgótarjánban mások is lakást. A bevételből forrásokhoz kíván jutni az önkormányzat, és csökkenteni szeretné a kintlévőségeket is.

- Úgy gondolom, hogy ezekkel a módosításokkal, döntésekkel a jó gazda gondosságával járunk el - hangsúlyozta a polgármester.

 

2010-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite