2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Test és lélekTüdőnövesztés laboratóriumban

Tüdőnövesztés laboratóriumban


Orvosbiológiai szakemberek számos emberi szervtípust hoztak már létre laboratóriumi körülmények között, ám a tüdővel még adósok maradtak, egészen mostanáig. Két új vizsgálat a tüdő létrehozásának nagyon eltérő megközelítéseit alkalmazta.

tüdő


Az egyik csapat tüdősejteket növesztett, melyek patkányokba transzplantálva elvégezték a gázcsere feladatát. A vizsgálat bizonyíja azt az elvet, miszerint az ilyen módon létrehozott szövet egy nap a súlyos tüdő rendellenességben szenvedő betegek kezelését segítheti. A másik csapat mikrocsatornás chipet hozott létre, mely a tüdőfunkciót imitálja, ennek eredményeképpen biológiailag releváns modell lehet a tüdő rendellenességek gyógyszeres kezelésének tesztelésére, valamint nanorészecskék toxicitásának szűrésére.


"A tüdők nem regenerálódnak, amikor pedig ezt a szervet ültetjük át, a betegek rendszerint nagyon rosszul viselik" - mondja Laura Niklason, orvosbiológiai szakember. Csapata a szervezet saját sejtjeiből akart tüdőszövetet létrehozni, hogy meggátolja a kilökődést az átültelés után. Úgy döntöttek, hogy a sejteket a tüdő extracelluláris (sejten kívüli) struktúráján növesztik a szintetikus sejtszövetek helyett. Eddig ezen utóbbi volt az, amire a legtöbb kutató mostanáig fókuszált.


Niklason csapata először finoman eltávolította a tüdősejteket a támasztó struktúráról - mely főleg kollagénből állt -, így az épen maradt. Ezt követően nyolc-kilenc sejttípust helyeztek vissza a mátrixra, és nyolc napon át tenyésztették őket. A csapat meglepetésére, a természetes, extracelluláris mátrix a sejteket pontos helyükre irányította, alapvetően betanította őket, hogy megfelelően működjenek. Végül, a szöveteket patkányokba ültették.


Niklason kutatásához - mely a Science-ben jelent meg - hasonlóan, két másik, friss vizsgálat során is sejtektől megfosztott szövetet használtak szintetikusak helyett. Peter Lelkes, philadelphiai kutató szerint, amit eddig még sosem próbáltak ki, a biológiailag módosított tüdőszövet élő organizmusba ültetése volt. „Meglepődtünk, milyen jól működött" - mondja Niklason. A transzplantátumok mintegy két órán át működtek, ellátva a tüdő kulcsfontosságú, gázcsere funkcióját. Gyakorlatban azonban, a tüdősejtek - különösen az idősebb, beteg embereknél - nem növekednek elég jól tenyészetben, ezeket őssejtekből, vagy IPS (indukált pluripotens) őssejtekből kell létrehozni. Elmondása szerint, most létrehozták a technológiai és tudományos alapot, a problémával az őssejt-biológiai szakterületnek kell a továbbiakban megbirkóznia.


A Science-ben megjelent másik vizsgálatban, a Harvard kutatói olyan, 1-2 centiméter hosszú chipet hoztak létre, melyben 1 milliméter széles csatorna van, amelyet belülről emberi tüdősejtekkel borítottak be, kívül pedig humán vér kapillárisokkal vontak be, így imitálták a tüdő légzsákjait. Az ötlet - mondja Donald Ingber, a vizsgálat vezetője, orvobiológiai mérnök - olyan módszert létrehozni, mellyel magas átmenő teljesítményű szűrést - a gyógyszeripar által alkalmazott módszer a molekulák nagy számának szűrésére - biztosítanak, de egy olyan rendszerben, mely biológiailag közelebb áll az emberi szövethez, mint a Petri-csésze.


Michael Shuler New York-i orvosbiológiai mérnök szerint, a chipben az a lenyűgöző, hogy nemcsak a tüdő fiziológiáját imitálja, hanem azokat a mechanikus erőket is, melyek a tüdősejteknél működnek, amikor a mellkas az egyes légzésvételkor kitágul és összehúzódik. A csapat a chipet rendszerként is tesztelte annak meghatározására, a nanorészecskék különféle típusai, hogyan hatolnak be a tüdőbe, és a baktériumok hogyan jutnak be a szervbe, hogy fertőzést okozzanak. Ingber szerint csapata már gyógyszergyárakkal tárgyal, hogy kiderítsék, hogyan lehetne legjobban alkalmazni a készüléket.

 


Forrás: Nature/HÍR PORT24

2010-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite