2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonTülekednek a celebek a Fidesz körül

Tülekednek a celebek a Fidesz körül


Celebek és a fideszA legnagyobb ellenzéki párt volt az első, amely „iparszerűen" használta ki a celebritások reklámértékét már 2002-ben is. Bálint Antónia, Kovács Kokó István, Balázs Fecó, Fábry Sándor - mi a közös bennük? Azon kívül, hogy hírességek, mindegyikük a Fideszt támogatja. A sort egyébként hosszan lehet folytatni, hiszen a legnagyobb ellenzéki párt volt az első, amely „iparszerűen" használta ki a celebritások reklámértékét.


A 2002-es kampányban Orbán Viktor mögött helyett kapott a tribünön többek között Egerszegi Krisztina úszó, Kovács Kokó István ökölvívó, Cseh Tamás énekes, vagy éppen Grosics Gyula az Aranycsapat tagja. Pataki Attila és Varga Miklós énekelt, házigazdaként pedig ott volt Kudlik Júlia az egykori Delta, és Rákay Philip, a Viva-tévé műsorvezetője.
Színészek, énekesek és a kampánynarancs

Ezzel persze korántsem teljes a fideszes celebritások, úgy tűnik, egyre bővülő köre. Közéjük sorolható Fábry Sándor, aki heves kommunista-ellenességét bizonyítandó műsorában szexviccet mesélt Lendvai Ildikóról, illetve leköpte Gyurcsány Ferenc képét. De lelkes Orbán-rajongó Eperjes Károly színművész is, aki a 2006-os Fidesz-kongresszuson elmondott eksztatikus beszédében magasztalta fel a politikust. Ezen a rendezvényen felszólalt egyébként Császár Angela színművész is, aki gyilkosnak és törvénytelennek minősítette Gurcsány Ferencet, a Fidesz-aktivisták feladatának pedig azt nevezte, hogy az embereket a gonosztól megszabadítsák.

Fidesz szimpatizánsnak számít Demjén Rózsi is, aki egy nyilatkozatában hangsúlyozta, nem hajlandó MSZP-s rendezvényen énekelni. A művészek közül viszonylag új arcnak mondható a Fidesz-támogatók körében Palcsó Tamás megasztáros énekes, és Rúzsa Magdi is arról nyilatkozott a Heti Válaszban, hogy olyan pártra fog szavazni, amely a kettős állampolgárságot megadná a határon túli magyaroknak (igaz, ő konkrétan nem kampányol a Fidesz mellett.)
Vannak sztárok, akiket konkrét aktivista feladatokba is be tudott vonnia Fidesz. Március végén a budapesti Örs vezér téren Kulcsár József országgyűlési képviselő-jelölt mellett olyan hírességek osztogattak kampánynarancsot, mint Lakatos Krisztián, Keresztes Ildikó, Balázs Fecó, illetve Pintácsi Viktória.

Viktor, a kiforrott lélek

Természetesen a hírességek támogató nyilatkozatai is jól jönnek a Fidesznek. Orbán Viktor év elejei évértékelő beszédét - a várható győzelem fényében nem meglepő módon - meglehetősen sok celebritás kísérte figyelemmel a helyszínen. A beszéd után az Index többet is megszólaltatott közülük. „Viktor volt, Viktor, ő maga, egy kiforrott lélek" - mondta például Pataky Attila, akinek a beszéd közben „reménycsomag" jutott el a szívéhez. Arra a kérdésre, hogy mi az, ami érzése szerint kimaradt Orbán értékelőjéből, úgy válaszolt: „Hogy melyik tíz embert kellene a falhoz állítani..., vagy százat vagy ezret?".

Gyulay Zsolt olimpai bajnok kajakozó beismerte: meglepőt nem hallott az Orbán-beszédben, viszont nagy bölcsességeket, igazságot igen. Jeszenszky Zsolt, a dj-szövetség elnöke pedig nem mulasztotta el kiemelni: jó néhány éve rendszeres látogatója az Orbán-beszédeknek és mindig nagyon jó érzésekkel távozik.

Bánffy György Kossuth-díjas színész értékelése szerint meggyőződés sugárzott Orbánból, és ez a legfontosabb. „Felkészült az iszonyatos küzdelemre, ami rá vár" - tette hozzá. Nemcsák Károly, a Szomszédok egykori Vágási Ferije ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „konkrétumok abban az időszakban jönnek, amikor valaki kormányra kerül", és szerinte konkrétum volt, hogy az ország erejében kell bíznunk. Kudlik Júlia, a nagysikerű Delta egykori műsorvezetője úgy fogalmazott: „Minden szava igaz volt".

A meglepetés ereje

„A celebektől kapott támogatás akkor hoz a legtöbbet egy párt számára, ha az a meglepetés erejével hat, vagyis ha olyan személyektől érkezik, akikről nem gondolná az ember, hogy politikai színvallásra kaphatóak" - fogalmazott az atv.hu-nak Bognár Ákos, az Image Factory politikai tanácsadó cég vezetője. Hozzátette: Fábry, vagy például Kovács Ákos nyilatkozatain már senki sem lepődik meg, ám arra sokan felkapták a fejüket, amikor az év elején felmerült, hogy Dzsudzsák Balázs labdarúgó lehet a Fidesz kampányarca. „Ilyen esetekben sokakban az fogalmazódik meg, hogy ha már ő is erre a pártra szavaz, akkor lehet, hogy érdemes ezen elgondolkozni" - tette hozzá a szakértő.

A kis pártoknál más a celebek szerepe. „Az LMP mellett kampányoló Szabó Győző, vagy Cserhalmi György hitelesítik a pártot, amely azt tudja üzenni, hogy komolyan lehet venni bennünket, mert komoly emberek állnak mellettünk" - mondta Bognár, aki megjegyezte, ilyen szempontból az MDF jelenleg deficittel küzd, nincs olyan hírességük, akit a kampányban be tudnának vetni.

A sztárok szerepeltetése a Jobbik esetében is megfigyelhető. „Leigazolták" például az NBI-ből visszavonult szombathelyi focistát, Balassa Pétert, de a radikálisokat támogatja a korábban a Fidesz mellett álló Usztics Mátyás is. Bognár Ákos szerint a Jobbik esetében a hírességek a párt szalonképességének bizonyítását szolgálják elsősorban.

Kockázatok és mellékhatások

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a celebek részéről kockázatot is rejt magában a politikai állásfoglalás. A Fábry-show például minden bizonnyal nem kevés balliberális nézőt veszített, de például az MSZP-SZDSZ mellett kiálló Vágó István arcmása sem szerepelne a Kuruc.info által reklámozott lábtörlőkön, ha a „coming out" elmaradt volna.

Ugyanakkor a sztároknak jól is jöhet, ha odaállnak valamelyik politikai oldalra - különösen, ha győzelemre esélyes párt mellett állnak ki. Bognár megjegyezte: a színészek ebben az esetben nagyobb eséllyel pályázhatnak színházigazgatói posztokra, vagy kurzusfilmek szerepeire, de a sportolók is reménykedhetnek abban, hogy aktív pályafutásuk után, mondjuk, kormányzati szerepet kaphatnak.

Amerika egy kicsit más

A celebek politikai színvallása persze nem magyar sajátosság. A hollywood-i sztárok is rendszeresen hangoztatják politikai nézeteiket. Többségük demokrata, de vannak közöttük republikánusok is, mint például Bruce Willis, vagy éppen Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Bognár Ákos szerint van azonban egy lényeges különbség: a tengerentúlon a celebritások többnyire nem általában véve állnak ki az egyik, vagy másik politikai oldal mellett, hanem bizonyos ügyekben hangoztatják véleményüket (fegyverviselés, a taposóaknák kérdése, iraki háború, környezetvédelem, stb.).

A szakértő hozzátette: Angliában szintén ismert ez a jelenség. Ott a sztárok többnyire a Munkáspárthoz húznak (például Sir Alex Ferguson). Olaszországban pedig maga a miniszterelnök, Silvio Berlusconi az egyik legnagyobb celebritás, aki többek között Bud Spencer is támogat. De a politika a futballpályákra is beszivárog: a Roma és a Lazio között hagyományosan baloldali és jobboldali ellentét is feszül.

 

2010-04-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite