2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonTumultus és áldatlan állapotok a Fiumei úton - Az LMP Navracsicstól vár megoldást

Tumultus és áldatlan állapotok a Fiumei úton - Az LMP Navracsicstól vár megoldást


Nyugdíjbiztosító Igazgatóság Fiumei útAz LMP közleménye szerint szerda reggel a hidegben utcán kígyózó sorok, tumultuózus jelenetek és hosszú álldogálás várt azokra, akik a Közép-magyarországi Nyugdíjbiztosító Igazgatóság Fiumei úti székházánál akartak nyilatkozni arról, hogy megőrzik magán-nyugdíjpénztári tagságukat. Korábban az MSZP is azt mondta, kevés az az idő, ami a kormány hagyott, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok eldöntsék, mennek vagy maradnak. Az ombudsman pedig a külföldön tartózkodó pénztár tagokért emelt szót.


Az LMP attól tart, hogy a zárás előtti nagyobb rohamot a hivatalok képtelenek lesznek kezelni; így előfordulhat, hogy a felkészületlenség miatt lesznek állampolgárok, akik nem tudják gyakorolni jogaikat.

"Ez olyan mérvű gondatlanság lenne, ami kimeríti a szándékos diszkrimináció fogalmát, és annál is aggályosabb, mivel a kormányzat folyamatosan azt ígérte, hogy semmilyen bürokratikus fennakadásra, akadályoztatásra nem kell számítania azoknak, akiknek pénztári tagságuk fenntartásához külön el kell mennie a nyugdíjbiztosítókhoz" - áll a közleményben.
Az LMP szerint botrányos, hogy miután a kormányzat gyakorlatilag zsarolással próbálja visszaterelni az embereket az állami nyugdíjrendszerbe, nem biztosítja a joggyakorlás feltételeit a magán-nyugdíjpénztári tagok számára.

Az ellenzéki párt felszólítja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy gyors intézkedésekkel szüntesse meg az áldatlan állapotot, és a felügyelete alá tartozó közigazgatási intézmények mindenkinek biztosítsák a szabad választáshoz szükséges feltételeket.


Az ombudsman jogszabálymódosítást sürget


Mivel külföldön csak a magánnyugdíj-pénztári törvényben meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig helyben egyáltalán nem lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról, és közeledik a január 31-i határidő, szükséges lenne kiegészíteni a jogszabályt - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Mint az országgyűlési biztos hivatala szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben írta, a hatályos jogszabály értelmében a külföldön tartózkodó magán-nyugdíjpénztári tagok csak a törvényben meghatározott és igazolt tartózkodási jogcímek birtokában tehetnek nyilatkozatot a külképviseleteken, azaz akkor, ha külföldön tartósan foglalkoztatják őket, hosszabb szolgálatot teljesítenek, vagy tanulmányokat folytatnak.


Az MSZP szerint is kevés az idő a döntéshez


Az MSZP elnökségi tagja Kunhalmi Ágnes attól tart, hogy sok fiatal külföldre fog menni dolgozni, hogy nyugdíjjogosultságot szerezzenek maguknak.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: "megalázóak" a magánnyugdíjpénztárban maradás feltételei, hiszen sem elég helyet, sem pedig elég időt nem biztosított a kormány arra, hogy a 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag alaposan mérlegeljen, és így hozza meg a döntést.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite