2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTüntetés az Operánál percről percre

Gálaest az Operában tüntetés az Andrássy úton - percről percre


Amíg a kormánypártok az új alaptörvényt ünneplik az Operaházban, az ellenzéki pártok és civil szervezetek az utcán tüntetnek a demokrácia védelmében. Eddig még nem volt olyan ellenzéki összefogás, mint a hétfői demonstráció, várhatóan politikusok nem szólalnak fel. A Jobbik távol tartja magát az eseményektől, viszont radikális jobboldali szervezetek ellentüntetést szerveznek.


22:20 Orbánt a hátsó kijáraton vitték ki sűrű rendőrsorfal között
Az Operaház Révay utca felőli hátsó oldalsó kijáratához állt fel szorosan Orbán Viktor kisbusza. A kisbusz több száz méterre volt a tömegtől, de a kormányfő sűrű rendőrsorfal között szállt be a kocsiba. Oldalt távozott a vendégek nagy része az Operából. A többség lesütött szemmel vagy telefonálva lépett ki az ajtókon, nem is néztek az Andrássy út felé, ahol a tömeg folyamatosan skandálja: "megbuktatok, megbuktatok". Az Origo tudósítója szerint a rendőrök azt mondták a vendégeknek, hogy ne menjenek az épület eleje irányába, mert "szétszedi" őket a tömeg.

21:55 Oldalt és hátul távoznak a vendégek
Nem elöl, ahol bementek, hanem az Opera oldalsó és hátsó kijáratán át távoznak a vendégek a gálaestről - jelentették tudósítóink. A tüntetők ettől függetlenül meglátták őket, fújolnak, és azt kiabálják nekik: "sunnyogjatok, sunnyogjatok" vagy gyáváknak nevezik őket. Többek között távozott már Gíró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós miniszter és Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium frissen kinevezett vezetője is.

dem004

20:50 A belügyminiszter a tüntetőket nézi
Pintér Sándor belügyminiszter nem nézi az előadást, hanem öltönyben, nyakkendőben, zsebre tett kézzel áll az Opera bejáratánál több testőr kíséretében, és a kint zajló eseményeket figyeli. Az épület előtt a rendőrök nem csinálnak semmit, csak nagyon sokan beálltak. A tüntetők azt kiabálják, "Gyertek ki!" és "Munkát, kenyeret!".

20:45 Egyre nagyobb a kiabáló tömeg az Operánál
Már száznál is több rendőr veszi körül az Operát, az ott kitartó tüntetők most azt kiabálják: "menjünk be", és "utolsó vacsora". A tömeg egyértelműen növekszik az épületnél tudósítónk szerint. A Bajcsy-Zsilinszky út felől egyre több rendőrautó érkezik, miközben a tömeg nem oszlik az Operánál. Tudósítónk rabszállító és csapatszállító autókat látott.

20:40 Schmitt Pál a gondviselés ajándékának tartja, hogy aláirthatta az alaptörvényt
Schmitt Pál szerint mostantól az új alaptörvény ad különleges tartást és szilárdító erőt, amikor szinte naponta kell megújulni, új utakra lépni, illetve erős viharban helytállni. A köztársasági elnök úgy gondolja, a magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jutott, és biztos benne, hogy az új alaptörvény az a "jó föld, amelyre szükségünk volt, amelyből a lelki, szellemi és gazdasági megújulásunk sarjadhat". Schmitt Pál a gondviselés ajándékának tartja, hogy az országgyűlés elnöke mellett ő láthatta el kézjegyével a "törvények törvényét" - mondta az Operaházban.

dem003


Az államfő a vasárnap hatályba lépett alkotmány tiszteletére rendezett hétfői operaházi gálaesten mondott beszédében hangsúlyozta: több mint két évtizede voltunk adósak az alkotmányos megújulással, "ezzel illett volna kezdeni egykor, az átmenet idején, ahogy barátaink is tették a vasfüggöny lebontása után". Az alaptörvény attól különleges - emelte ki Schmitt Pál -, hogy a "lelkülete" mindig ott volt a magyarok gondolkodásmódjában, hagyományaiban, világlátásában, és kijelöli a követendő utat.
Hangsúlyozta: az új törvény az Európai Unió alapjogi chartája szellemében meghatározza az alapvető szabadságjogokat, s megerősíti a jogállamiság és a demokrácia értékeit és intézményeit.


20: 30 Orbánék nem a főbejáraton át jutottak az Operába
Orbán Viktort, és a közjogi méltóságokat nem a főbejáraton vitték be az Operába, de azt, hogy hol jutottak be, a biztonsági őrök nem akarták elárulni.

20:20 "Orbán takarodj!" skandálja keménymag az Opera előtt
200-300 fős keménymag maradt az Opera előtt a tüntetés után. Folyamatosan kiabálják, hogy "Orbán takarodj!"

19: 45 Vannak, akik földalatti alagúton érkeztek meg az Operaházba
Vannak, akik földalatti alagúton érkeztek meg az Operaházba mondta Iványi Gábor lelkész, utalva arra, hogy Orbán Viktort biztonsági okok miatt az Operaház alatti alagúton vitték be a gála est helyszínére. Odabent a köztársaság halotti torát ülik, de "azt kell mondanom, hosszú életű lesz az, akinek a halálhírét keltik" - tette hozzá Iványi Gábor.

dem001

19:30 Kónya Péter: rég nem látott összefogás jött létre
Rég nem látott összefogás jött létre a hétfői tüntetéssel "az Operaház narancsos fantomjai ellen" - mondta Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társalapítója az Operaháznál tartott tüntetésen, amelyet civil szervezetek és "demokratikus ellenzéki pártok" szerveztek hétfő este.
"Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött" - jelentette ki Kónya Péter. A miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, a tömeget pedig magának a jéghegynek. "Olyan országban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, ahol nem kell visszamenőlegesen törvényeket hozni, ahol nem lehet területi alapon minimálbért bevezetni, és ahol nem kell féltenie az embereknek megszerzett javaikat - folytatta a szakszervezeti vezető. "Orbánék elfelejtették, hogy a hatalom a népé, vissza fogjuk szerezni tőlük" - zárta beszédét Kónya.
Orbán nevének említésekor a tüntető tömeg az "Orbán, takarodj!" és "Diktátor, diktátor!" jelszavakat skandálta. Az MTI tudósítói nem sokkal fél nyolc előtt azt jelentették: a tömeg az Operától a Jókai térig ér az Andrássy úton. A tüntetők között megjelent Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

19:25 Százezerre becsülik magukat a tüntetők
"Közel százezren vagyunk, a Nagykörúton leállították a forgalmat" - mondta a tüntetés műsorvezetője, Ámon Betti.

19:20 Kiemeltek egy embert az ellentüntetők közül az Andrássy úton
Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen. Beszámolójuk szerint a civilek által szervezett demonstráción az ellentüntetők közül többen eltakarták az arcukat, a rendőrök pedig sorfalat húztak a tüntetők és az ellentüntetők közé. A tüntetők oldalán az MTI tudósítói az MSZP frakciójának több tagját látták, többek közt Nyakó Istvánt, Ujhelyi Istvánt, Szekeres Imrét, Iváncsik Imrét. Az ellentüntetők közt Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő tűnt fel. Az Operaház közvetlen közelében, a kordon mellett szórakoznak az emberek, többeknél fáklya, magyar zászló látható - jelentette az MTI egy másik tudósítója. A vendégek sorra érkeznek az Operaház épületéhez, közben a tömeg folyamatosan szidalmazza a kormányfőt.

18:55 Lökdösődés volt a Nagymező utca sarkán
Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál, ahol a civilek által szervezett tüntetésre érkező szocialistákkal keveredtek nézeteltérésbe szélsőjobboldali szervezetek tagjai. A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek.
A nézeteltérés szópárbajjal indult, az egy csoportban vonuló MSZP-seket szidni kezdték, illetve "Gyurcsány takarodj" rigmusokkal fogadták, közülük többen visszaszóltak és ők, illetve a környéken álló demonstrálók a "nácik haza" rigmussal válaszoltak. A szélsőjobboldaliak közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet. Ezután tovább folytatódtak a tumultuózus jelenetek, de ekkor már a civilek közül rángattak többeket.

dem

18:50 Mintegy két tucat ellentüntető, árpádsávos zászlóval
Mintegy két tucat embert lehet látni árpádsávos zászlókkal az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán. Ők az ellentüntetők, akiket úgy tudjuk, hogy senki nem választ el az Operaháznál demonstrálóktól, így teljesen körbevette őket a több ezer fősre duzzadt demonstráló tömeg. Rendőröket csak távolabb, a Nagymező utca torkolatánál lehet látni. Információnk szerint a szélsőjobboldali tüntetők egy része oda ment Szanyi Tiborhoz és Szekeres Imréhez és azt kiabálták nekik, hogy „Gyurcsány takarodj" ők erre csak annyit válaszoltak, hogy „Nácik haza."

18: 30 Már több ezres tömeg gyűlt össze Operánál
Több, mint ezer fősre duzzadt már a demonstráló tömeg az Operánál. Az Oktogontól közben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb tüntetők az Operaház elé. A különféle transzparenseket tartó tömeg az Operaháztól a Nagymező utcán is túlnyúlva növekszik. A tüntetők azt skandálják: „Orbán takarodj!"

dem002

18:10 Gyülekezik a tömeg az Operaház előtt, Majtényi László is fel fog szólalni
Már több száz tüntető gyűlt össze az Operaház mellett felállított színpadnál, és folyamatosan érkeznek az Oktogon felől a demonstrációra. A tüntetők transzparensekkel és trombitával felszerelkezve érkeznek, az utóbbival folyamatosan dudálnak. Székely Tamás, a tüntetés egyik főszervezője azt mondta az Operaház előtt, hogy az este legfontosabb üzenete, hogy az ellenzéki pártokat és a civileket sikerült összehozni, és "együtt tudunk tüntetni a kormány politikája ellen". Maga a rendezvény a tervek szerint hét órakor kezdődik, és felszólal az ORTT egykori elnöke Majtényi László, Iványi Gábor lelkész, Ripp Zoltán történész, valamint Kónya Péter a Szolidaritás mozgalom vezetője. Székely Tamás úgy véli, hogy a szélsőjobboldali ellentüntetés a rendőrségre tartozik, nem pedig rájuk.

17: 50 A Demokratikus Koalíció gyülekezik
A Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció szimpatizánsai már transzparensekkel gyülekeznek az Andrássy és a Nagymező utca sarkán, azonban az ellentüntetésre készülő Új Magyar Gárda tagjainak egyelőre nincs nyoma.

17: 20 Fokozott rendőri jelenlétet kér az LMP
Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek. Szél Bernadett, az LMP szóvivője hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: pártja mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - írja.


Az ellenzéki párt szerint a Belügyminisztériumnak és a rendőrségnek mindent meg kell tennie, hogy a két, egymáshoz közeli időpontban és helyszínen bejelentett demonstráció békés legyen, de gondoskodniuk kell arról is, hogy mindenki a gyülekezési jognak megfelelően tüntethessen.


Az MTI december végén számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaházban hétfőn ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbelépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.


17:05 A Jobbik távol tartja magát az Operaháztól

A Jobbik egyetlen rendezvényen sem vesz részt, amely összefüggne a hétfő esti operaházi gálaesttel. Az ellenzéki párt szerint a társadalmi, szociális és gazdasági katasztrófa elkerülésének módja nem jelentheti a köztársaság eszméje és a demokrácia melletti "álságos tüntetést" azokkal, akik korábban lábbal tiporták a demokratikus jogokat.


Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz 13 millió forintot költ a "maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására", miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket. Úgy véli, a Fidesz cinikus módon akkor ünnepli a csak saját maga által támogatott alkotmány hatályba lépését, amikor az ahhoz szabott törvények garmadájával emberek százezreit hozták katasztrofális anyagi és egzisztenciális helyzetbe. A Jobbik nem a demokráciát félti a Fidesztől, hanem az emberek megélhetését és az ország gazdasági függetlenségét óvja a kormány politikájától - fűzte hozzá.


A Jobbik szóvivője szerint pártjának azért sincs helye az Operaház elé hirdetett tüntetésen, mert azon a "liberális anarchisták" mellett jelen lesz Gyurcsány Ferenc is, aki maga ugyanígy ünnepelt baráti körével, amíg hatalmon volt. Gyurcsány és szövetségesei mai tüntetése hiteltelen, hazug és képmutató, mert a volt kormányfő 2007-ben az Operaháznál kijárási tilalmat rendelt el és még a tiltakozást sem engedte, a tüntetőket pedig köztársaságellenes terroristaként kezelték és szétverték - írja az ellenzéki politikus.
Mirkóczki Ádám arra is kitér, hogy a Jobbik a demonstrációval szembeni ellentüntetéssel sem ért egyet, mivel az azt a látszatot keltené, hogy a "magyar családok megélhetését veszélybe sodró Orbán-kormánnyal" vállalnak közösséget.
Az MTI december végén számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.


16:50 Fidesz: káoszt csinálnak a "gyurcsányi gyűlöletkeltők"

A Fidesz szerint hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak. Selmeczi Gabriella, a vezető kormánypárt szóvivője hétfőn, az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmaz: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják".


Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon: ideje lenne, hogy a szocialisták is elfogadják az emberek döntését - közölte a szóvivő, rögzítve azt is: a magyarok korábban egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek a gyűlöletből és a széthúzásból. Az MTI december végén számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.

16:20 A Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján

A Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján; jelenlétükkel egyetértésüket fejezik ki azokkal, "akik veszélyesnek ítélik a parlament és a kormány törvényhozásának másfél év óta tartó gyakorlatát, valamint a várható következményeket" - közölte Gyenesei István hétfőn az MTI-vel.


A Somogyért Egyesület elnöke közleményében úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy csak hatékony civil kontroll mellett működő hatalom képes jól kormányozni. A hétfői demonstrációról azt írta, hogy azt önszerveződő, valódi nemzeti együttműködésnek tekintik.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite