2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonTüntetést szervez a Pedagógusok Szakszervezete a kormány költségvetési javaslata ellen

Tüntetést szervez a Pedagógusok Szakszervezete a kormány költségvetési javaslata ellen


Demonstrációt szervez szombaton, a magyar közoktatás napján a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy így tiltakozzon a kormány jövő évi költségvetési javaslata ellen - jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Galló Istvánné

Galló Istvánné a PSZ elnöke


Galló Istvánné azt mondta: amennyiben a büdzsét a jelenlegi formájában fogadják el, az katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét, az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervezett tüntetésen elsősorban a gyermekszegénységre és a gyermekek tanuláshoz való jogára kívánják felhívni a figyelmet - közölte a szakszervezeti vezető.


"Minőségi oktatásról nem lehet ott beszélni, ahol a gyerekek éheznek, rosszul öltözöttek, alultápláltak, éhesek és sokuknak a péntek délutáni uzsonna az utolsó étkezése a hétfői, iskolai reggeliig" - hangoztatta az elnök. Hozzátette: a szegénységből kitörés egyetlen lehetősége a tanulás, de a gyerekek ehhez való joga súlyosan sérül például a gimnáziumi férőhelyek számának vagy a tankötelezettség életkori felső határának csökkentésével és a hároméves szakiskolák favorizálásával.


Úgy vélte, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez, fejlesztéséhez szükséges hiányzó forrásokat megszorító intézkedésekkel, tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal, a tanulmányi idők csökkentésével teremtik majd elő. Hangsúlyozta, hogy amennyiben a parlament jelenlegi formájában elfogadja a beterjesztett törvényjavaslatot, benne "a köznevelést hátrányosan érintő változásokat", az a gyerekek és az ország jövőjét egyaránt visszafordíthatatlanul tönkre teheti. A szakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy azok a szülők, nagyszülők is részt vesznek a demonstráción, akik így kívánják kifejezni, hogy nem értenek egyet a közoktatásban, köznevelésben zajló történésekkel.


A tüntetésen felszólal Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára, Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára, valamint a szülők nevében Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének egyik vezetője is.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-11-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite