2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonTüntetnek a szakszervezetek (Folyamatosan Frissítve)

Tüntetnek a szakszervezetek (Folyamatosan Frissítve)


Négy szakszervezeti szövetség tart ma autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.

bohocforradalom01

 

17:45 Visszafordították a salgótarjáni tűzoltókat?


Helyszíni tudósítunk arról számolt be, hogy az M3-on, a fővárosba tüntetőket szállító buszokat állítottak meg a rendőrök, majd a csomagjaik átvizsgálása után visszafordítottak őket. Információink szerint az egyik ilyen átvizsgált autóbuszban salgótarjáni tűzoltók utaztak volna a demonstrációra.

14:32

Délután két órakor még csupán néhány százan voltak a korkedvezményes nyugdíjak tervezett megszüntetése ellen tiltakozó tüntetésen az Alkotmány utcában, a Parlament közelében, de egyre nagyobb csoportokban érkeztek a megszorítások ellen tiltakozók.

A demonstrációra az Alkotmány utca Parlament és Szemere utca közti szakaszát zárták le, de mivel kerültek információs sátrak a Vadász utca környékére is, a rendezők ennél is nagyobb tömegre számíthatnak.

A közönség leginkább 40 és 50 közti férfiakból áll, akik jellemzően bajuszt és a kilencvenes években divatos légyszemüveget viselnek. Bár a tüntetést Bohócforradalom címmel hirdették meg, utalva Orbán Viktor állítólagos megjegyzésére, a gyülekezők között csak három bohócnak öltözött rendőr volt jelen. Meglepő módon láttunk ugyanakkor egy boszorkánynak öltözött nőt seprűvel, aminek értelmezésén egyelőre dolgozunk.

 

bohocforr

 

A transzparensek egyelőre a fal mellett állnak, ezek némelyikén Orbán 1989-es beszédének olyan részletei olvashatók, amelyek a miniszterelnök politikai irányváltását sugallják.

 

bohocforregy

A tüntetésre gyülekezők közt a legtöbben a Tettrekész rendőrszakszervezet (TMRSZ) pólóját viselik. Ez az a szervezet, amelynek vezetőjét, Szima Juditot a tüntetések előtt váratlanul őrizetbe vették pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva. Sokan viselik még a független tűzoltószakszervezet mellényét.

9:34

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) több ezer résztvevőt vár a megmozdulásokra.


A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt. Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, - amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét -, valamint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról.


Minden megyeszékhelyen, és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, de Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetés lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés is. Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak a szervezők. Demonstrál csütörtökön a fegyveres és rendvédelmi szféra több szakszervezete is.


A tüntetések kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte: a rendőrség rendelkezésére álló információk alapján csütörtökön mintegy harminc rendezvényt tartanak a szakszervezetek az országban. Makula György elmondta, hogy ebből négyet a fővárosban rendeznek, a többit túlnyomórészt megyeszékhelyeken tartják.


Hangsúlyozta: a rendőrség elsődleges célja, hogy biztosítsa a rendezvények zavartalan lebonyolítását.

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

Fotók: Hupcsik László

Fotó: MTI

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite