2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTuristaházakat újít fel az Ipoly Erdő Zrt.

Turistaházakat újít fel az Ipoly Erdő Zrt.


A Nógrád megyei Nagyoroszi közelében lévő, felújított Pénzásási Erdei Turistaházat nyitotta meg csütörtökön az Ipoly Erdő Zrt.; a társaság további három turisztikai létesítményt újított, illetve újít fel az Országos Kék Túra útvonalán, a Bejárható Magyarország kormányzati programmal összhangban - a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Ipoly erdő1

Mint írják, a napokban adták át a Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet, és a természetjárók hamarosan újra birtokba vehetik a megújult kútbereki turistaházat a hozzá tartozó sátorhelyekkel, valamint a Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházat is.

A pénzásási turistaházat saját forrásból, több mint 50 millió forintból újították meg.

A zrt. tájékoztatása szerint a ház nemcsak a családosok és bakancsos turisták igényeit szolgálhatja ki a jövőben, hanem pihenőhelyet jelent a közelben haladó, Közép-Európa El Caminójának számító Mária-út 1400 kilométeres távját teljesítő zarándokoknak is.

A felújítás során arra törekedtek, hogy az épület kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak. A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott. A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat. Egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében, amely folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára.

A Pénzásási Erdei Turistaház kőépületét a Wenckheim család építtette az 1930-as években a közeli kőbánya munkásainak szállásaként. A ház az elmúlt 15 évben üresen, elhagyatottan, egyre romló állapotban várta a 2013-ban megkezdett teljes rekonstrukciót - közölte az Ipoly Erdő Zrt.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-04-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite