2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonTurulszobor - Elutasította a Kúria a XII. kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelmét

Turulszobor - Elutasította a Kúria a XII. kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelmét


A turulszobor ügyében elutasította a felperes XII. kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelmét a Kúria szerdai határozatával - derül ki a Kúria honlapján olvasható közleményből. Ez a döntés várhatóan nem lesz kihatással a szobor fennmaradására.

turul

A Kúria szerdai döntése szerint törvényes volt a 2005-ben emelt szobor ügyében a közigazgatási hivatal akkoriban született, a fennmaradási engedélyt elutasító határozata, illetve az elutasító határozatot helybenhagyó 2008 márciusi fővárosi bírósági ítélet, mely ellen a kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A Kúria felülvizsgálati tanácsa megállapította, hogy az alperes Budapest Főváros Kormányhivatala jogelődje - a közigazgatási hivatal - által hozott határozat az akkor hatályos jogszabályoknak megfelelt, s ezt törvényesen állapította meg az ügyben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság.

"A Kúria nem találta megalapozottnak azt a felperesi hivatkozást, hogy a szobor fennmaradásához az akkori szabályok szerint a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult, mivel a hozzájárulás alapjaként megjelölt közgyűlési döntések ilyennek nem értékelhetők" - olvasható a Kúria honlapján.

A Kúria szerint a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulásának hiányában pedig a fennmaradási engedély törvényesen nem volt megadható.

Ugyanakkor a honlapon olvasható az is, hogy "a Kúria ítélete kizárólag az alperesi jogelőd határozatának törvényességére vonatkozott, a döntésnek nem volt tárgya a később kiadott építésügyi hatósági határozat".

A XII. kerület Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot a II. világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állították 2005 októberében. Az emlékműre azonban akkor nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban az I. fokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, ahol közigazgatási perben vitatta a bontási határozatot. A Fővárosi Bíróság azonban a közigazgatási perben hozott elsőfokú jogerős ítéletében négy éve kimondta, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes. A felperes XII. kerületi önkormányzat ez ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét utasította el a Kúria szerdán.

Az évek során azonban változtak az ügyben alkalmazandó jogszabályok, így a Kúrián szerdán lezárult közigazgatási per már valószínűleg nem befolyásolja a turulszobor fennmaradását.

Az Országgyűlés már a helyi képviselőtestületek hatáskörébe adta a közterületeken lévő műalkotások ügyét, a XII. kerületi önkormányzat pedig úgy döntött, hogy marad a turulszobor - mondta a Fidesz-KDNP helyi politikusa.


"Szó sincsen semmiféle bontásról, hiszen a turulemlékmű sorsát egyszer s mindenkorra, megnyugtatóan rendezte a Magyar Országgyűlés azzal, hogy 2010. július 1-től már a helyi képviselő-testületek dönthetnek arról, milyen műalkotások kerüljenek ki közterületeikre" - szögezte le Váczi János. Hozzátette: a hegyvidéki képviselő-testület úgy határozott, hogy igenis helye van ennek az emlékműnek a XII. kerületben.

A Kúria szerdán elutasította a felperes XII. kerületi önkormányzat felülviszgálati kérelmét, és kimondta, hogy törvényes volt a 2005-ben emelt szobor ügyében a közigazgatási hivatal akkoriban született fennmaradási engedélyt elutasító határozata, illetve az elutasító határozatot helybenhagyó 2008 márciusi fővárosi bírósági ítélet, melyet a kerületi önkormányzat felülviszgálati kérelemmel támadott meg.

Ugyanakkor a Kúria azt is megállapította, hogy döntése "kizárólag az alperesi jogelőd határozatának törvényességére vonatkozott, a döntésnek nem volt tárgya a később kiadott építésügyi hatósági határozat".

A XII. kerületi, az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot a II. világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állították 2005 októberében. A szobor központi eleme egy kisebb vízmedence szélén álló, mészkőoszlopra helyezett turulmadár, amely 4,4 méter széles, 2 méter magas, s a csőrében kardot tart. A szobor mögötti tömbkövekből kialakított részen a XII. kerület 1.132 áldozatának nevét rögzítették. A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara, az önálló magyar nemzeti identitás és a nemzeti összetartozás ősi jelképe.

A XII. kerületi képviselő-testület 2007 őszén jóváhagyta Pokorni Zoltán polgármester javaslatát, mely szerint a kerület a II. világháború katonai és polgári áldozatainak külön-külön emlékművet állítson, így a turulszobor katonai emlékmű lett.
2008 nyarán a XII. kerületben mintegy két és fél ezren tüntettek a turulszobor elbontása ellen. A megmozdulást a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete hirdette meg.

Egy a választások után nem sokkal elfogadott törvénymódosítás értelmében 2010 júliusától a köztereken felállítandó szobrok terveinek nem kell a fővárosi kulturális bizottság és a fővárosi közgyűlés elé kerülniük. Továbbá Budapest területén megszűnt a Budapest Galéria kizárólagos véleményezési joga az esztétikai minőséget illetően, vagyis a jövőben nem szükséges a galériával elbíráltatni a közterületen kiállítandó műveket.

A Kúrián szerdán lezárult közigazgatási per már valószínűleg nem befolyásolja a Turul-szobor fennmaradását, csupán az évekkel ezelőtt megindult közigazgatási eljárások közül az egyik törvényességét illetően mondta ki az utolsó szót.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite