2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonTusványosra érkezett Orbán és Basescu

Tusványosra érkezett Orbán és Basescu - Németh Zsolt és Tőkés László köszöntője


TusványA tusnádfürdői táborban (Tusványos) délelőtt megkezdődött az a rendezvény, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Traian Basescu román államfő egyaránt előadást tart.


Németh Zsolt külügyi államtitkár köszöntőjében megállapította: Közép-európa előtt nagy jövő áll, kérdés, hogy képesek leszünk-e kihasználni a lehetőségeket. Fel kell ismerni: Közép-Európa igazi közepe nem Magyarország és Románia, hanem Tusványos, vagyis annak szellemisége, amelynek alapján a két ország kapcsolatai újjáépülhetnek - mondta Németh Zsolt.


A nyaranta Erdélyben sorra kerülő nyári szabadegyetemet és diáktábort Tusványosként is emlegetik, utalva arra, hogy a rendezvénysorozat Bálványoson kezdődött, majd átköltözött Tusnádfürdőre.


Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke megköszönte Basescu elnöknek, hogy néhány évvel ezelőtt elfogadtatta a kommunizmus bűneit elítélő jelentést. Tőkés Romániáról szólva elmondta: Európának még csak a peremén van ez az ország, a kommunista rendszer következményei még mindig érvényesülnek. Példaként említette a romániai infrastruktúrát, az utak állapotát. Ismét vissza kell kerülni Európa közepébe - mondta, de elengedhetetlennek tartotta, hogy lebontsák a nemzetek közötti mentális vasfüggönyt, folytatni kell a rendszerváltás folyamatát.


Orbán Viktor választási győzelme és miniszterelnökké válása kapcsán úgy fogalmazott: "Újra kormányra került Tusványos". Elismerősen szólt arról, hogy ez a kormány megkezdte az elszámoltatást, a korrupció elleni harcot. Azt is kedvezően értékelte, hogy az Orbán-kormány Közép-Európa egész térségére tekintve politizál.
Basescu érdemének nevezte a korrupció elleni állásfoglalásait, különösen a feddhetetlenségi ügynökséggel (ANI) kapcsolatos törvényt illetően.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite