2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágTűzijáték, robbanások és halottak - a negyedik éjszaka

Tűzijáték, robbanások és halottak - a negyedik éjszaka


LíbiaA nyugati szövetségesek negyedik napja támadják a líbiai fővárost, hogy érvényesítsék az ENSZ repülési tilalomról szóló határozatát. A Kadhafihoz hű erők szünet nélkül lövik a lázadók kezén lévő Misztráta városát, a harcokban több civil is meghalt.


Este és éjjel újabb légitámadás indult Tripoli térségében. A nyugati szövetségesek negyedik napja támadják a líbiai fővárost, hogy érvényesítsék az ENSZ repülési tilalomról szóló határozatát. A Kadhafihoz hű erők szünet nélkül lövik a lázadók kezén lévő Misztráta városát, a harcokban több civil is meghalt. Az éjjel Barack Obama amerikai elnöknek sikerült elnyernie Franciaország és Nagy-Britannia támogatását ahhoz, hogy a NATO jelentős szerepet vállaljon a Líbia elleni légicsapásokban. Napközben az Európai Unió képviseletében az egyiptomi-líbiai határnál járt Martonyi János külügyminiszter, aki azt vizsgálta, hogy az Unió hogyan segíthetne a menekültek ellátásában.


Hajnalhasadtakor hatalmas robbanások rázták meg Tripolit


Erős robbanások rázták meg Tripolit szerdán virradatkor, de a légvédelmi ütegek nem léptek működésbe. Helyi lakosok beszámolója szerint hajnalhasadtakor legalább két hatalmas robbanás hallatszott. Immár a negyedik egymást követő éjszakán mért csapást a líbiai fővárosra a nemzetközi katonai koalíció, de a célpontokról reggelig nem lehet tudni biztosat. Moammer Kadhafi líbiai vezető kedd éjjel előmerészkedett a Tripoli központjában álló, Bab al-Azizija nevű főhadiszállásáról, és hívei gyűrűjében élő televíziós adásban kijelentette, hogy nem adják meg magukat, legyőzik az ellenséget, "legyen bármilyen hosszú vagy rövid a csata".


"A Líbia elleni támadást vezető külföldi erők veszíteni fognak, és a történelem szemétdombján végzik"


Kadhafi beszédében elmondta, hogy a Líbia elleni támadást vezető külföldi erők veszíteni fognak, és a történelem szemétdombján végzik. A líbiai vezető közölte, hogy nem hagyja el Bab al-Aziziját. "Itt maradok, ez az otthonom, itt áll a sátram. Itt vagyok, itt vagyok, itt vagyok" - mondta Kadhafi, hozzáfűzve, hogy világszerte tüntetéseken tiltakoznak a "fasiszták hordája által végrehajtott, az ENSZ Alapokmányát sértő, igazságtalan támadás ellen". A rövid beszédet tűzijáték követte, a zöld zászlókat lengető tömeg pedig éljenzett, és sokan a levegőbe lövöldöztek.


Eközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Kadhafi hozzátartozói kapcsolatba léptek mindenkivel az egész világon, akit csak ismernek. A kapcsolatfelvételeknek az a célja, hogy megpróbáljanak kiutat találni a válságból. "Mit tegyünk? Hogy lehet ebből kimászni?" - ezt kérdezhetik mindenhol ismerőseiktől Afrikában, a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában.


Éjjel elengedték a nyugati újságírókat


Moammer Kadhafi líbiai vezető utasítására a kormányerők szabadon engedtek kedden éjjel három nyugati újságírót, akik március 19-én az ország keleti felében lévő Tobruk térségében tűntek el. Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós - és Joe Raedle, a Getty Images nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa már meg is érkezett a Tripoli belvárosában álló Rixos hotelbe.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite