2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÚjabb csúcsra emelkedik a benzin ára

Újabb csúcsra emelkedik a benzin ára


Bruttó 3 és 4 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedik, és eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő.

tankolás


A Mol egy hete 8-8 forinttal emelte a benzin és a gázolaj árát. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál, így több helyen már 400 forint feletti benzinárakkal találkozhatnak. Míg egy évvel ezelőtt, egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint, a gázolajé pedig 320 forint körüli volt, ez mára 388, illetve 375 forintra emelkedett.


A Forensis Autóklub felmérése szerint az autósok mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések hatására továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt. Mintegy 90 százalékuk sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkúton tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen.


A Forensis szerint a felmérés egyik legfontosabb üzenete az, hogy az autós családok 35 százaléka a kevesebb tankolással, 31 százaléka pedig a szórakozásra költött összegek csökkentésével próbálja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulásával járó plusz kiadásokat. Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag vásárlást, ha a benzin illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. Ezzel szemben negyedük úgy gondolja, hogy bármilyen üzemanyagár mellett rendszeresen tankolna.


A felmérés szerint a benzinkutakon nem csak az üzemanyag-vásárlás esett vissza, de a shopokban is kevesebben vásárolnak a drágább üzemanyag miatt. A shopokban a megkérdezettek több mint 54 százaléka már egy évvel ezelőtt sem vásárolt, azóta viszont már további 39 százalékuk sem veszi igénybe ezt a lehetőséget.


A Forensis Autóklub 2010 szeptembere óta működik, s ma már több mint 90 ezer taggal Magyarország legnagyobb tagszámú autós közössége. Az autóklub az üzemanyag vásárlással kapcsolatos kutatást negyedévente, a tagság körében végzi.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite