2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÚjabb energiatámogatási pályázat indulhat

Újabb energiatámogatási pályázat indulhat


Mintegy hárommilliárd forint keretösszeggel használati meleg víz előállítására napkollektoros támogatási pályázatot írnak ki.

napkollektor


A részletek kidolgozás még folyik a piaci szereplők és a szakmai szervezetek bevonásával, de annyi bizonyos, hogy családi házak számára és 12 lakásosnál kisebb társasházaknak szól majd a támogatás - mondta el a távirati irodának a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki úgy számol, hogy a hárommilliárd forint közösségi forrás a becslések szerint mintegy 6-7 milliárd forintnyi beruházást generál. A mintának szánt programban 5-6 ezer lakóegység meleg vízét szolgáltathatja napkollektor, ami - az áramtermelésre használható napelemmel szemben - gyorsabb megtérülést hoz - tette hozzá Bencsik János.


Ha a fejlesztési miniszter jóváhagyja a javaslatot, a korábbi pályázatok megmaradt forrásaiból kora ősszel új, a szénmonoxid-mérgezés lehetőségét csökkentő kémény-felújítási program is indulhat mintegy 500 millió forint keretösszeggel. Nem kizárt az sem, hogy a zöld beruházási rendszer (ZBR) panel alprogramjában elbírált, de forrás hiányában nem szerződött pályázóknak is további támogatás jut, mintegy 1,2 milliárd forint összegben. Ez újabb háromezer lakóegység korszerűsítésére nyújtana lehetőséget.


Az augusztus 15-től meghirdetett és - a keret kimerülése miatt - augusztus 17-én felfüggesztett 1,6 milliárd forint keretösszegű ZBR "Mi otthonunk" pályázatra 816 pályázat érkezett be 3,2 milliárd forint támogatási igénnyel. Ez átlagosan lakóegységenként négymillió forint támogatási igényt jelent. A formai ellenőrzés befejezése után szeptember első napjaiban kezdődött meg a tartalmi ellenőrzés. Ha a feltételeknek megfelelően három kategóriát javul az energetikai besorolás, akkor, a becslések szerint, akár 60-70 százaléknyi energia takarítható meg a pályázaton résztvevő kis lakóegység számú társasházakban illetve családi házakban.


A fejlesztési miniszter döntése alapján három épületenergetikai program pályázatairól is döntés született. A többlakásos társasházak távfűtésének költségmegosztó beruházásaihoz, az egycsatornás gyűjtőkémények felújításához és a ZBR energia hatékonysági alprogram utolsó elbírált csomagjába kerülő családi házak korszerűsítésére közel kétmilliárd forint támogatásról döntöttek, amelyek mintegy ötmilliárd forint értékű beruházást jelenthetnek a kivitelezésben résztvevő vállalkozásoknak.


Idén az épületenergetikai és üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló éghajlatvédelmi programok keretében összességében 16,6 milliárd forint támogatást ítéltek meg, ami a becslések szerint 38,5 milliárd forint értékű beruházást generál. Az eredményes pályázatokon 47.400 lakóegység kapott támogatást és a megtakarítható energia eléri az évi 460 ezer gigajoult, míg az üvegházhatású gázok kibocsátása évi 40.500 tonnával csökkenhet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite