2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚjabb katasztrófavédelmi őrs szolgálja Nógrád megye biztonságát

Újabb katasztrófavédelmi őrs szolgálja Nógrád megye biztonságát


Az elmúlt év áprilisában meghirdetett katasztrófavédelmi őrsprogram keretében újabb őrsöt hoztak létre a lakosság biztonsága érdekében. Nógrád megye második katasztrófavédelmi őrsét október 3-án ünnepélyes keretek között adták át Bercelen.

katasztrofavéd

A Himnusz hangjai után Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ünnepi beszédében elmondta, hazánk huszonnyolcadik katasztrófavédelmi őrsét adják most át. Mint fogalmazott, Nógrád megye eddig fehér foltnak számított, hiszen kevés hivatásos tűzoltóság működött a megyében, így a káresetekhez való kiérkezés időtartama esetenként harminc-negyven percre is kitolódhatott. Bercelen az őrs megnyitásával huszonegy település válik gyorsabban megközelíthetővé, mintegy 400 négyzetkilométernyi területen csaknem 17 ezer ember él majd nagyobb biztonságban. A berceli őrs működési területére az elmúlt esztendőben százharminc esetben vonultak a tűzoltó egységek, ez a számadat is mutatja az őrs működésének jogosultságát, hangsúlyozta a főigazgató.

Balassagyarmat országgyűlési képviselője, Balla Mihály örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a megyében féléven belül már a második katasztrófavédelmi őrsöt adják át. Mint elmondta, a lakosság biztonságérzetét növeli, hogy felére-harmadára csökkenhet a vonulási idő a területen.

Jánvári Andrásné, Bercel polgármestere elmondta, az épület zöldmezős beruházás keretében, mindössze nyolcvanöt nap alatt épült fel 35 millió forintból, kivitelezését és a berendezést az önkormányzat finanszírozta. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a képviselő-testület a többi beruházást félretéve egyöntetűen a katasztrófavédelmi őrs létrehozását szorgalmazta. A polgármester asszony beszéde után a berceli őrs képével díszített emléklapot adott át Bakondi Györgynek és Balla Mihálynak.

Az ünnepi köszöntő beszédek után Podholiczki Erik tűzoltó zászlós, mint az őrs parancsnoka vette át kinevezési parancsát. Az ünnepség a Berceli Óvoda gyermekeinek műsorával folytatódott, majd Czombos József berceli plébános megáldotta az új katasztrófavédelmi őrsöt. Az épület felavatásaként az országos katasztrófavédelmi főigazgató átvágta a nemzeti színű szalagot. Az ünnepélyes őrsátadás zárásaként emlékfát ültettek a jelenlévők.

Pohárköszöntőt Berecz György tűzoltó ezredes, Nógrád megye katasztrófavédelmi igazgatója tartott, aki kiemelte, a megyében tulajdonképpen ez már a harmadik átadás a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a rétsági őrs után. Az ezredes ezt követően az őrs működéséről, feladatairól és a jövőbeni elvárásokról beszélt. A megyei igazgató hangsúlyozta, az újonnan létesült őrs huszonegy település mentő tűzvédelméért felel, általa nagyban nő a megye közbiztonsága, ehhez kiemelkedő munkát vár az ott szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltóktól.

A Berceli Katasztrófavédelmi Őrs a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén kezdi meg mentő-tűzvédelmi feladatainak ellátását. Egy Mercedes Rosenbauer TLF 4000 típusú gépjárműfecskendő négy fővel áll készenlétben a nap 24 órájában. Az őrs tizenkilenc fővel látja el feladatait. A laktanyában konyhát, vizesblokkot, szertárat, őrsparancsnoki irodát, legénységi hálót, ügyeleti helyiséget és egy kazánházat alakítottak ki. Kiépítették az informatikai rendszert is, EDR rádiók és számítógépes hálózat működik az őrsön. A riasztás a PAJZS rendszeren keresztül történik. Az őrs mellett található a mentőállomás.

 

Forrás: Katasztrófavédelem/ HÍR PORT24

 

 

2013-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite