2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚjabb kitelepítések, áram nélküli települések a vihar miatt

Újabb kitelepítések, áram nélküli települések a vihar miatt


A vihar leginkább Nógrád megyét érintette, ott történt a legtöbb kitelepítés is. Több településen is embereket kellett kitelepíteni a vasárnap esti heves esőzések miatt, néhány településen a hétfő reggeli órákban is tart a mentés.


Szécsényben éjjel egy órakor összehívták a helyi védelmi bizottságot, itt több környező települést elöntött a víz. A mentést sok helyen csónakokkal végezték, a munkában a tűzoltóságok mellett a megyei rendőrség teljes készenléti egysége is részt vett. A mentés több helyen még hétfőn reggel is tartott. Az esőzések miatt 460 riasztást kaptak a tűzoltók vasárnap.

Szentes György, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az eső a legtöbb gondot a Nógrád megyei Szécsény környékén lévő 14 településen okozta. Az esti órákig több mint 60 embert kellett kitelepíteni az elöntött házakból.

Endrefalván 150-160 lakóházat veszélyeztet a közeli patak, 30 embert ezekből a házakból a helyi közösségi házban helyeztek el. Nagylócon 3 ház került veszélybe, három embert a rokonaiknál helyeztek el. Nógrádmegyeren összedőlt egy vályogház, 10 embernek kellett rokonokhoz költözni. Béren két embert tűzoltók menekítettek ki a hirtelen a településre zúduló víz elől. Szalmatercsen három ház került veszélybe, azokból 9 embert kellett kiköltöztetni.

Ecsegen még tartanak a védekezési munkák, 60-80 ház került veszélybe. A reggeli órákban a tűzoltók és rendőrök csónakokkal menekítik ki a még a veszélyeztetett részen lévő 20-25 embert. A települést lekapcsolták az áramszolgáltatásról, mert víz alá került a transzformátorház is. Mihálygergén és Egyházasgergén sincs áram.

Perényben, Kisgécen és Alsótoldon homokzsákokat kellett bevetni az áradó patakok miatt, Kisgécen öt embert ki is kellett telepíteni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 településről jeleztek kisebb-nagyobb viharkárokat vasárnap. Tornyospálcán 3 embert ki is kellett költöztetni a veszélyessé vált házukból. Kisvárdán megsérült egy 20 kilovoltos elektromos vezeték, de rövid idő alatt helyreállították - mondta Szentes György.

Bács-Kiskun megyében is több helyen volt esőzés, főleg Soltvadkertnél esett rövid idő alatt nagy mennyiségű eső. A tűzoltóknak több helyre kellett menniük vizet szivattyúzni.

Pest megyében egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, Cegléd, Abony és Törtel térségében; van, ahol még hétfőn reggel is tartanak a munkák. Ezeken a helyeken is főként a házakba, pincékbe befolyt víz szivattyúzása a feladat. A megyében senkit nem kellett kitelepíteni - tette hozzá a szóvivő.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-06-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite