2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonÚjabb korlátozások az észak-magyarországi vonatközlekedésben

Újabb korlátozások az észak-magyarországi vonatközlekedésben


Észak-Magyarországon újabb korlátozást vezettek be a vonatközlekedésben - közölte a Mávinform. A térségben még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt kellett korlátozásokat bevezetni.


Észak-Magyarországon az árvízhelyzet romlása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest vonalon közlekedő kör-IC vonatok Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig és vissza közlekednek. A Nyíregyháza-Miskolc vonalon oda-vissza az utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják.


Vasárnap éjfélig valamennyi, a 80. számú vonalon - Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest-Nyugati kör-IC, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely - közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.


A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrend szerinti járataival bonyolítják le. Az edelényi kritikus helyzet miatt viszont a buszközlekedés is bizonytalan.


A Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, de a Volán-járatok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán-járatokon elfogadják a bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.


A Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatárforgalom szünetel.
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között, az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat, valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között is vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe.


A Dunántúlon a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között - a megemelkedett Duna-vízszint miatt - 10 órakor le kellett zárni a folyóhoz közelebbi vágányt, a másik vágányon óránkénti 60 kilométerre korlátozták a sebességet.
Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest-Hegyeshalom vonalon.


A korlátozások miatt vasárnap éjfélig a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr-Sopron, valamint a Győr-Szombathely vonalon közlekedő feláras vonatok, vagyis az InterCityk és a railjetek pót- és helyjegy nélkül vehetők igénybe. A szombatra és vasárnapra előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.


A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.


A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet, 10-15 percet késnek a vonatok. A Dombóvár-Bátaszék vonalon viszont már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedniük az utasoknak.
Szlovákia felé is változtak a közlekedési viszonyok. A közlemény szerint Hidasnémeti felé Kassára járnak a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Szob, valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal lehetséges a közlekedés.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite