2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonÚjabb magyar törvények a Velencei Bizottság előtt

Újabb magyar törvények a Velencei Bizottság előtt


További magyar sarkalatos törvényeket tekint át az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő, Velencei Bizottság nevű független jogi szakértői testület - közölte szerdán az MTI-vel Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő, aki részt vesz az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris ülésszakán.

Európai Parlament

Az ET figyelme - azon túl, hogy a Velencei Bizottság már korábban szakvéleményt mondott az új magyar alaptörvényről, de akkor kilátásba helyezte, hogy szükség lesz a később megszülető sarkalatos törvények áttekintésére is - eddig három, kiemelkedően fontos törvényre irányult: az egyházakról szóló, a választási, valamint a bírák jogállásáról szóló törvényre.

Harangozó Gábor közlése szerint a parlamenti közgyűlés úgynevezett monitoring bizottsága úgy döntött: a Velencei Bizottság górcső alá veszi az információs szabadságról, az alkotmánybíróságról, az ügyészségről, valamint a család- és a kisebbségvédelemről szóló törvényt is. A monitoring bizottság február 16-17-én két tagú jelentéstevő küldöttséget meneszt Magyarországra - mondta Harangozó.

Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő, az EP parlamenti közgyűlésének ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: a sarkalatos törvényeknek az előző év végén lezárult megalkotásával kialakult az az új magyar jogrend, amelynek a legfontosabb elemeit az Európa Tanács jogi szakértői természetes módon át kívánják tekinteni. A magyar fél - mondta - teljes mértékben együttműködik az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal. A képviselő azt nem tudta megmondani, hogy mikorra végezheti el a Velencei Bizottság a joganyag áttekintését, hiszen ez - mint mondta - függ a szakértői testület általános leterheltségéről is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite