2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonÚjabb Matolcsy csomag: emelkedhet az ÁFA!?

Újabb Matolcsy csomag: emelkedhet az ÁFA!?


Várhatóan a túlzottdeficit-eljárási miatti kiigazító lépéseket jelenti be holnap a nemzetgazdasági miniszter. Lapértesülések szerint a megszorítások között szerepel az áfaemelés és a félszuperbruttó megtartása is.

Matolcsy György001


A hét elején Barbara Kaufmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével tárgyalt a magyar kormány Budapesten, aki a Magyarország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett ide. Az Orbán-kormánynak ugyanis október 5-ig be kell bemutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy felfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem. Kaufmann arra is kíváncsi, mit válaszol a kormány az IMF-nek, amely további pontosításokra szólította fel a magyar kormányt. Mivel a Valutaalap alacsonyabb növekedést vár Magyarország esetében 2013-ban annál, mint amivel a kormány számol, ezért tudni szeretné, milyen hiánycsökkentő intézkedéseket tervez szükség esetére a kabinet.

A kormánynak ugyanis jelentős kiigazító lépéseket kell megtenni azért, hogy tartani tudja az eredeti, 2,2 százalékos hiányt, igaz, lapinformációk szerint a kormány egyik terve, hogy a hiánycélt 2,7 százalékra emelje. Hogy pontosan mekkora is kell, hogy legyen a megszorító csomag, arról megoszlanak a vélemények: varga Mihály 300 milliárd körüli összegről beszél, ám szakértők szerint ennek duplájára lenne szükség.

Az Origo arról számolt be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy intézkedéscsomagot állítottak össze, az étlap már Orbán asztalán van napok óta. Az ötletek között szerepel egyebek mellett a személyi jövedelemadónál a félszuperbruttósítás kivezetésének elhalasztása, azaz jövőre mégsem lenné még ténylegesen egykulcsos az szja-rendszer. Felemelnék a normál, 27 százalékos áfakulcsot: nem 30 százalékos lenne, 28 és 29 százalékos számításokat készítettek. Az Origo szerint az áfaemelés olyan formában is felmerült, hogy esetleg egyes alapvető élelmiszereknél áfacsökkentés legyen. Akár úgy, hogy több terméket sorolnak a 27 százalékos körből a 18 százalékosba, esetleg az 5 százalékos kulcsba, vagy valahol a kettő között találnak ki egy áfakulcsot a 18 százalékos helyett.

A bankok megadóztatásánál felmerült, hogy a bankadót mégsem feleznék meg jövőre, és rajta van az étlapon a jegybank megadóztatása is. Javasolja még a tárca az adóbeszedés szigorítását, a pedagógus-életpályamodell feladását, a járulékplafon eltörlését, a fordított áfa kiterjesztését és a közszféra bizonyos mértékű létszámcsökkentését.


Forrás: hvg.hu

 

2012-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite