2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonÚjabb plágiumgyanús oldalak Schmitt Pál kisdoktorijában

Újabb plágiumgyanús oldalak Schmitt Pál kisdoktorijában


Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es kisdoktori disszertációjában újabb plágiumgyanús oldalakat talált a hvg.hu. Ezúttal a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) az olimpiai mozgalomról kiadott 1990-es ismeretterjesztő brosúrájából és az Olimpiai Chartából is szerepelnek részletek a dolgozatban - adta hírül kedden a hvg.hu a plágium-trilógia harmadik részét.

Schmitt Pál aláírja az új alkotmányt


Schmitt kisdoktorija a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1990-ben kiadott The Olympic Movement/Le Mouvement Olympique című, száztizennyolc oldalas ismeretterjesztő brosúra szövegéből vesz át forrásmegjelölés nélkül részeket. A mű a dolgozat végén ugyan szerepel az irodalomjegyzékben, de ott is szabálytalanul, magyarul, de a szövegben a brosúrából vett idézeteknél nincs idézőjel és forrásmegjelölés.

Az akkor még csak leendő államfő ugyanezt eljátssza az Olimpiai Chartával, vagyis - az eredeti nyelv helyett magyarul - a fölhasznált szakirodalomban föltünteti, de ahol idézi, ott ezt idézőjel nélkül teszi.

Mindezen túl a Hvg.hu arra is fölhívja a figyelmet, hogy a dolgozat végén található tíz számozatlan oldal hét táblázatot és két diagramot tartalmaz. „Valamennyi Nikolaj Georgiev 1987-es tanulmányából való: a táblázatok és diagramok szövege szószerinti fordítás, a táblázatok és diagramok emellett formailag egy az egyben megegyeznek a Georgiev-tanulmányban szereplő táblázatokkal és diagramokkal. A forrásra, Georgiev francia nyelvű tanulmányára az államfő ezúttal is elmulasztott hivatkozni" - írja a portál.

„A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen körülbelül tizenkét oldal maradt. A tíz számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele" - közli a Hvg.hu. Ezt a tizenkét oldalt tehát akár a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke is írhatta.

 

Forrás: hvg.hu/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite