2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonÚjabb védőgát megépítéséről döntött a megyei védelmi bizottság

Újabb védőgát megépítéséről döntött a megyei védelmi bizottság


gátÚjabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A Magyar Kármentő Alapba eddig befolyt 710 millió forint hét százalékát azonnali támogatásra használhatják fel az érintett településeken lakók életfeltételeinek biztosítására - tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnöke, a bizottság vezetője az MTI-t.


Az újabb biztonsági gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges, az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni - mondta Lasztovicza Jenő, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el. A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják, vagy ameddig az időjárás engedi.
A védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy felszólították a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik. Lasztovicza Jenő elmondta, hogy hét taggal megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot.
A testület elnöke Lasztovicza Jenő lett, tagjai az érintett települések - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - polgármesterei, Zsédenyi Imre megyei főjegyző, Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. A kormányrendelet által meghatározott prioritásokon túlmenően nemcsak a lakhatás megoldására javasolják a pénzek felhasználását, hanem azt szeretnék, hogy az iszapáradat által megsemmisült tüzelőanyagok pótlására is lehessen pénzt igényelni a lakosságnak.
A Devecserben ülésező védelmi bizottság arról is döntött, hogy a katasztrófa sújtotta településeken mindenszentek napja alkalmából október 29-én 16 órától - fokozott rendőri jelenlét mellett - feloldják a közlekedési tilalmat, hogy az emberek megközelíthessék a temetőket, illetve a szükséges munkálatokat a jelenleginél visszafogottabban végzik majd.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite