2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚj állandó kiállítást nyitnak meg a füleki múzeumban

Új állandó kiállítást nyitnak meg a füleki múzeumban


Húsz év után nyitnak meg új, a város történetét bemutató állandó kiállítást a szlovákiai Füleken a Városi Honismereti Múzeumban pénteken; a tárlat hatéves munka és nyolc sikeres pályázat eredménye - tájékoztatta az MTI-t a Vármúzeum igazgatója kedden.

Füleki vár01


A Városi Honismereti Múzeum egykori állandó kiállítását 1994 augusztusában a helyi búcsú keretében nyitották meg, és szinte napra pontosan az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílik meg az intézmény A füleki pálmától a világhírű kakasig című új állandó kiállítása - mondta Agócs Attila.


Hozzátette: az új kiállítást a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta; a kiállított tárgyak egy részének megvásárlásához, a gyűjtemények kimagasló értékű darabjainak restaurálásához és biztonságos bemutatásuk feltételeinek megteremtéshez a Füleki Vármúzeum 2008 és 2014 között nyolc pályázatot dolgozott ki és bonyolított le sikeresen.


Agócs Attila kiemelte, hogy a hatéves előkészítő munka eredményeként megszülető tárlat a város történetét követi végig a vár 1682-es lerombolásától az 1960-as évekig, bemutatva a helyi nemesség és iparosság tárgyi emlékeit és a környék katolikus lakosságának kulturális örökségét.


Az igazgató kitért arra is, hogy az észak-nógrádi és délnyugat-gömöri palócság népművészete mellett a kiállítás rámutat a város és a kistérség multietnikus jellegére is. Külön termet kapott a helyi zománcgyár, illetve iparművek gazdag tárgyi hagyatéka, melyben az egykori mívesen díszített zománcedények mellett a tűzhelygyári, kályhagyári, faipari és egyéb részlegek gyártmányait a város iparosodását dokumentáló fotóanyag öleli körül.


A kiállítás címében szereplő pálma a 18. század elején került Fülek városi jelképeibe a Bebek család középkori címeréből, a kakas pedig a füleki zománcgyár védjegyében vitte el a helyi termékeken keresztül a nógrádi kisváros hírét a világ minden pontjára, hiszen a füleki termékeket négy világrészre exportálták Európában Görögországtól Svédországig, Ázsiában Irántól Szingapúrig, Afrikában Marokkótól Csádig és Amerikában Kanadától Paraguayig.


A kiállításon a Füleki Vármúzeum saját gyűjteményeit a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria műtárgyaival, valamint a helyi ferences kolostorból kölcsönzött egyedülálló tárgyi emlékekkel egyészítette ki. Az új állandó tárlatot pénteken Jaromír Kaliciak, Fülek polgármestere és Agócs Attila, a Vármúzeum igazgatója nyitja meg.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite