2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚj Civitas Fortissima Múzeum lesz Balassagyarmaton

Új Civitas Fortissima Múzeum lesz Balassagyarmaton


Megkezdődött a Huszár villa felújítása, amelyben az új Civitas Fortissima Múzeumot hozzák majd létre Balassagyarmaton; az intézmény az 1919. január 29-i honvédő harcoknak állít emléket, bemutatja a trianoni döntés elleni küzdelmet, emellett Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhelyként is működik majd - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

Civitas Fortissima Múzeum Balassagyarmaton


Lengyel László elmondta: az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában lévő, Széchenyi utcai épületben Balassagyarmat önkormányzatával, a Civitas Fortissima Körrel, valamint a Közép-európai Média Intézet Kft.-vel közösen hozzák létre a város hősies történelmi tettére emlékeztető, az 1919-es honmentő harcoknak méltó emléket állító gyűjteményt és kiállítóhelyet, a Civitas Fortissima Múzeumot - továbbfejlesztve a három évvel ezelőtt civil kezdeményezésre és összefogással létrehozott, hasonló elnevezésű kulturális projektet.


Balassagyarmat lakosai városvédő harcot folytattak 1919. január 29-én, és kiűzték a megszálló csehszlovák katonaságot. A harcokban tíz ember életét vesztette. Hősiességükkel elérték, hogy a határmenti város felszabadult és Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta Balassagyarmatnak.  2011-ben, a 92. évfordulón Civitas Fortissima Múzeumot nyitottak Balassagyarmaton. A Madách Moziban megnyílt múzeumot a
balassagyarmati születésű Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet igazgatója hozta létre. Ezt a gyűjteményt az új múzeum rendelkezésére bocsátják majd.

Civitas Fortissima Múzeum Balassagyarmaton1


Lengyel László közölte: a tervezési munkákat követően megtörtént a kivitelezők versenyeztetése és a legjobb ajánlat kiválasztása is, így elkezdődhet a felújítás. A Tamis Dekor Kft. végzi a teljes körű felújítást a pincétől a padlásig, a kerítéstől a park helyreállításáig, a kiállítóterek kialakításáig. Visszaépítik az eredeti homlokzatot is, az erkéllyel. Az 50 millió forintos beruházás augusztus végére készül el.


A villa akkori tulajdonosa, Baráti Huszár Aladár az 1919-es Tanácsköztársaság idején ebben a házban bújtatta Tormay Cécile írónőt. Tormay Cécile itt kezdte el írni 1919-ben a vörös terrorról szóló Bujdosó könyv című naplóregényt.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24
MTI Fotó: Komka Péter

 

2014-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite