2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Zöld zónaÚj hidrotermális hasadékot találtak az Atlanti-óceánban

Új hidrotermális hasadékot találtak az Atlanti-óceánban


Atlanti ÓceánAmerikai és német kutatók új hidrotermális hasadékot fedeztek fel az Azori-szigetektől 500 kilométerre délnyugatra.


Az egyméteres „kéményekkel" és mintegy 300 fokos vízzel rendelkező hasadékot ezer méteres mélységben találták meg az Atlanti-óceán középső részén. Az új, mélytengeri hasadék felfedezése figyelemreméltó, mivel a terület, ahol megtalálták, igen intenzív vizsgálatok tárgya.


A brémai kutatók a hidrotermális hasadékot új, legfrissebb generációs, többsugaras visszhangos szondázóval találták meg a Meteor kutatóhajó segítségével. A készülék lehetővé tette, hogy képet alkossanak az óceáni fenék felett lévő vízoszlopról, korábban elérhetetlen pontossággal. A kutatók gázbuborékok oszlopát figyelték meg a vízben mintegy 5 kilométerre a hatalmas, ismert, Menez Gwen hasadékmezőtől, melyen dolgoztak. Egy távirányítású tengeralattjáró felfedte, hogy új hidrotermális lelőhelyről van szó, füstölgőkkel és olyan állatokkal, melyek rendszerint a Közép-Atlanti-hátság hasadékainál jellemzőek.


Az új hasadék felfedezése óta a kutatók intenzíven kutatják a vízoszlopot. Megdöbbenésükre, már legalább öt másik helyszínt találtak gázoszlopokkal. Egyesek a vulkanikusan aktív területen kívül terülnek el olyan zónákban, ahol korábban nem feltételeztek hidrotermális aktivitást.


Dr. Nicole Dubilier, az expedíció vezető kutatója szerint, az eredmények azt jelzik, hogy ezen apró, aktív helyszínekből még több van a Közép-Atlanti-hátság mentén, mint korábban feltételezték. „Mindez módosíthatja ismereteinket a hidrotermális aktivitás hozzájárulásáról az óceánok termális büdzséjéhez. Felfedezésünk azért is izgalmas, mert választ szolgáltathat egy régóta fennálló rejtélyre, tudniillik, nem ismerjük, az állatok hogyan vándorolnak a nagy hidrotermális hasadékok között, melyeket gyakran több százezer kilométer választ el egymástól. Talán ezeket a kisebb helyszíneket használják lépcsőfokokként a terjedéshez."


Forrás: ScienceDaily/HÍR PORT24

2010-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite