2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonÚj kormány, új szerkezetben - kisebb, olcsóbb, hatékonyabb?

Új kormány, új szerkezetben - kisebb, olcsóbb, hatékonyabb?


ParlamentVáltozó kormányszerkezetben és új alapokra helyezett miniszterelnöki munkában gondolkodik Orbán Viktor, aki csütörtökön leendő kormányának két kulcsfiguráját mutatta be. Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezetheti majd államtitkári rangban, Navracsics Tibor pedig igazságügyi és közigazgatási miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes is lesz. Várhatóan jelentősen csökken a minisztériumok, illetve az ott dolgozó apparátusok száma is.


Orbán mellett államtitkárként Varga Mihály vezetheti a Miniszterelnökséget, amely a miniszterelnök politikai központja lesz. Nem lesz tehát Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munka összehangolása Navracsics Tiborra vár, aki a közigazgatási és igazságügyekért felel majd. Ő lesz a kormányfő helyettese is.

"Olcsó hatékony és fegyelmezett államot ígérek" - fogalmazott a miniszterelnök-jelölt, aki szerint helyettesének irányítói feladatai lesznek, amihez alkotmányt kell módosítani.

Az új kormányról korábban kiszivárgott hírek szerint a belügyet Pintér Sándor, a külügyet Martonyi János és a pénzügyet is magában foglaló gazdasági csúcsminiszteri széket Matolcsy György foglalja el. Infrastrukturális miniszter lehet Fellegi Tamás üzletember. A humán csúcsminisztériumot a SOTE volt rektora Réthelyi Miklós kapja: ez nemcsak az egészség és az oktatást, hanem a szociális területet és a kultúrát is magában foglalja. A honvédelmi tárca pedig Hende Csabáé lehet - ő korábban a polgári köröket szervezte. A földművelési tárca pedig Fazekas Sándorhoz kerül. Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes lehet.

Az új kormány visszatér-e a 2006 előtti hagyományhoz? A kormányzati szerkezetek szakértője szerint ez a legfőbb kérdés, vagyis hogy elválik-e a közigazgatási és a politikai vezetői szerep. Lesznek klasszikus tárcák, belügy, külügy, honvédelem - ami új, azaz, hogy több területet terveznek összevonni, még ha Orbán Viktor most nem is nevezte ezeket csúcsminisztériumnak. A szakember úgy véli, a gazdasági tárcák összevonása indokolt, de a humánterületeken ez gondot okozhat.

A most felálló Fidesz-kormány csúcsminisztériumaihoz hasonló a brit kormányzati rendszer, ahol szintén létezik a kormányfőhelyettesi pozíció. Nincs nagyobb hatalma, mint a többi miniszternek, szerepe csupán a kormányülések vezetésében hangsúlyosabb.


Az Antall-kormánynak 13 minisztériuma volt és megalakulásakor 7 tárca nélküli minisztere. A Horn-kormánynak 12, és 1 titkosszolgálati tárcanélkülije. Az első Orbán-kormánynak a kancelláriaminiszterrel együtt 16 tárcája volt, egy miniszter tárca nélkül a Phare-ügyekért felelt. Medgyessy Péternek kezdetben 14 kollégája kapott tárcát, kettő csak miniszterséget: ők a titkokért és az esélyegyenlőségért feleltek. Gyurcsány Ferenc még eggyel megtoldotta a tárcák számát, majd második kormányzása idején nem is növelte, de a ciklus közben lett 3 tárca nélküli miniszteri poszt - többek közt a kormányzati koordináció csúcsfelelőse is. Bajnai Gordon pedig kettővel csökkentette a miniszterek számát.

2010-04-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite