2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonÚtjára indult a Parlagfű Kommandó - idén a szokásosnál is több pollen lehet a levegőben!

Útjára indult a Parlagfű Kommandó - idén a szokásosnál is több pollen lehet a levegőben!


parlagfűA pollenek magas koncentrációja tömeges megbetegedéseket okoz, majdnem minden családban van már allergiás - közölte Falus Ferenc.


Ha nem lesz szokatlanul forró és száraz nyár, ami kiégeti a növényeket, akkor ebben az évben még a szokásosnál is több pollen lehet a levegőben - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön a parlagfű elleni fellépésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Az országos tiszti főorvos Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Őrsi Gergely, a Klub Next képviselője társaságában beszélt erről egy III. kerületi, parlagfűvel benőtt, elhanyagolt területen annak apropójából, hogy a civil szervezet ismét útjára indította a Parlagfű Kommandót.


Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a pollenek magas koncentrációja tömeges megbetegedéseket okoz, majdnem minden családban van már allergiás. Mint mondta, az allergia kezelése nagyon drága, "lényegesen olcsóbb" a parlagfű-pollenszám csökkentése, ráadásul az erre fordított pénz még az adott évben megtérül, hiszen a gyógyszerköltségek csökkennek. Kitért arra, hogy az idén nagyon sok eső volt májusban, júliusban, ez kedvezett a parlagfű fejlődésének. Közlése szerint Magyarországon 1999-ben volt az éves pollenkibocsátás "csúcsa", ez a szint 2007-ig folyamatosan csökkent, 2008-ban és 2009-ben azonban újra emelkedett.


Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje, volt főpolgármester-helyettes és korábbi II. kerületi polgármester - a Parlagfű Kommandó egyik létrehozója - elmondta: hat évvel ezelőtt indult a civil kezdeményezés a gyomnövény felszámolása érdekében. Mint felidézte, akkor széles körű tájékoztatásba kezdtek a II. kerületben élők körében, hogy az emberek felismerjék a súlyos allergiás tüneteket okozó növényt, az ottani programból azután országos lett, ma pedig már jogszabály kötelezi a területek tulajdonosait, hogy időben lássák el a parlagfű-mentesítés feladatait. Aki ennek nem tesz eleget, annak büntetést kell fizetnie. Horváth Csaba hozzátette: a büntetésnél fontosabb, hogy széles körű összefogással élhetőbb, egészségesebb, allergén növényektől mentesebb Budapesten élhessünk.

Kijelentette: nem lehet minden parlagfű mellé irtásra szakosodott szakembert rendelni, de a városlakók is sokat tehetnek a parlagfűmentesebb levegőért, ha kellő körültekintéssel kihúzzák a magában álló növényt, ha pedig nagyobb fertőzött területet észlelnek, értesítik a civileket vagy a jegyzőt.


Őrsi Gergely, a Klub Next Parlagfű Kommandójának szóvivője elmondta: ez a csoport nagyrészt főiskolásokból, egyetemistákból áll, akik meghatározott útvonalterv alapján járják a fővárost és ellenőrzik, hol találnak parlagfűvel benőtt területet. Ahol ilyet találnak, figyelmeztető szórólapot helyeznek el a postaládákban és felhívják a lakók figyelmét a veszélyre, a kisebb területeket pedig maguk tisztítják meg. Ha azt tapasztalják, hogy mindezek ellenére nem oldódott meg a probléma, jelzik a hatóságnak és az dönthet a kényszerkaszálás elrendeléséről és a büntetésről.

A gondos ingatlantulajdonosokat "itt nincs parlagfű" feliratú matricával jutalmazzák, és ha egy utca minden háza parlagfűmentes, akkor "parlagfűmentes utca" feliratú táblát helyeznek ki.

Falus Ferenc arra a felvetésre, hogy a sajtótájékoztatón való részvételével kampányol-e Horváth Csaba mellett, azt mondta: ha más hívta volna meg egy hasonló sajtótájékoztatóra, arra is elment volna. Kijelentette, hogy véleménye szerint "a parlagfű ebben az ügyben a fontos, meg nagyon fontosak ezek a fiatalok, akik évek óta csinálják: önkéntesen és lelkesen próbálják felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy időben kell kaszálni".

Az országos tiszti főorvos nem válaszolt konkrétan arra a kérdésre, számít-e arra, hogy leváltják.

"Tulajdonképpen örülnék, hogyha már leváltottak volna, ha meg nem váltanak le, akkor pedig mondják meg, az eltelt több mint egy hónapban ilyen jellegű beszélgetésre még nem került sor" - fogalmazott.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite