2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonÚjra kell vetni az őszi kalászosokat, kevés lesz a méz! Az árvíz miatt bajban a mezőgazdasá

Újra kell vetni az őszi kalászosokat, kevés lesz a méz! Az árvíz miatt bajban a mezőgazdaság is


borsodiarviz02Az árvíz miatt leginkább érintett Borsodban még mindig 780-an nem költözhettek vissza otthonaikba. A központi szervek árvízi védekezésre 2,1 milliárd forintot igényeltek a költségvetés általános tartalékából.


Az árvízi védekezésben résztvevő központi szervek összesen 2,1 milliárd forintos előleget igényeltek eddigi költségeik fedezésére, az összeg átutalásáról pénteken születhet döntés - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára. Az igénylés csütörtökön érkezett meg a Pénzügyminisztériumba, a pénzt a költségvetés általános tartalékából biztosítják - közölte a sajtótájékoztatón a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a végső szót Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök mondja ki. Döntés született arról is, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely egyféle tematika, egységes eljárásrend szerint fogja felmérni a károkat az ár-, illetve belvízzel sújtott településeken - mondta.

 

árvíz01


Sátoraljaújhelyen Lévai Anikó


Folyamatosan költöznek vissza otthonukba azok a sátoraljaújhelyiek, akik a Ronyva hét eleji áradása miatt kényszerültek elhagyni házukat.

A zempléni városban mintegy hétszáz embert költöztettek ki a Ronyva áradása miatt, hétfőn huszonkét utca, a település területének mintegy harmada került víz alá. Ahol vízmentesítették és fertőtlenítették a házakat, megkezdődhetett kitelepítettek visszaköltözése, eddig mintegy félezren tértek vissza otthonukba.

Pénteken délután Sátoraljaújhelyen Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, a segélyszervezet igazgatója a visszatelepülő lakosoknak tisztító- és fertőtlenítőcsomagokat ad át.


Borsodban még 780-an nem költözhettek vissza otthonukba

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még 780 ember kénytelen ideiglenes szálláson vagy rokonaiknál, ismerőseiknél élni. Az árvízben eddig csaknem 250 ház rongálódott meg.
Miskolcon megszűnt vízkorlátozás, amelyet a múlt vasárnapi özönvízszerű esőzés és az azt követő árvíz miatt rendeltek el - tájékoztatta Vojtilla László, a Miskolci Vízmű Kft. igazgatója az MTI-t.

Sikerült stabilizálni a vízellátást, az ivóvíztároló medencéket feltöltötték ivóvízzel, így a helyi védelmi bizottság péntek délben megszüntette a vízkorlátozást - közölte az igazgató. Vojtilla László egyúttal köszönetét fejezte ki a fogyasztóknak a vízkorlátozás fegyelmezett betartásáért.

Az Alianzhoz 12 ezer bejelentés érkezett


A hétvége óta eddig megközelítőleg 12.000 kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez. Sokan vannak azonban, akik még nem tudták bejelenteni kárukat- főként Miskolc és környékén, így további bejelentésekre lehet számítani. A leginkább érintett területek Miskolc és környéke, Budapest, Pécs, Győr, Veszprém és Tatabánya. Az eddig bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetés összege meghaladta a 960 millió forintot.

Az eddig beérkezett kárbejelentések alapján az ítéletidő elsősorban a Pest megyében pusztított, azonban jelentős károk keletkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a patakok és folyók áradása miatt. Összesen mintegy 12000 bejelentés érkezett az Allianzhoz, ezeknek az eloszlása: 7819 db viharkár, 1996 db beázási kár, 1725 db árvízi és elöntési kár, 171 db villámcsapás, további 31 db pedig jégverés okozta károkkal kapcsolatos. A legtöbb káreseményt Budapestről (1324 db), Pécsről (812 db), Győrből (671 db), Tatabányáról (473 db), Veszprémből (426 db), valamint Miskolcról és környékéről (409 db) jelentették. Miskolc és környéke esetében az árvízi védekezés továbbra is folyamatban van, ezért ebben a régióban újabb bejelentésekre és a káresemények növekedésére számít az Allianz.


Az álattartóknak is gondot okoz a szélsőséges időjárás


Az elmúlt napok viharos időjárása nem kímélte a somogyi állattenyésztőket sem, a tehenészetekben az áramkimaradás okozott gondot, a juhtenyésztők nem tudtak legeltetni, és károsodtak az akácosok is, ami a begyűjtött méz mennyiségét jelentősen csökkentette. Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a juhtenyésztők számára jelentős többletköltséget okozott a májusi szélsőséges időjárás. A belvízzel borított, illetve károsan átnedvesedett gyepterületeken a legeltetés átmenetileg vagy tartósan szünetelt.

A méhészetekben is kritikus helyzetet okozott a viharos és rendkívül csapadékos időjárás, az akáclegelők faállománya és virágzata jelentősen károsodott, a méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége tartósan szünetelt - mondta a főigazgató.

Hozzátette: Somogyban, az ország második legnagyobb méztermelő megyéjében május első 3 hetében a sok éves átlagos - méhcsaládonkénti - 20-25 kilogrammal szemben csupán 3-5 kilogrammra tehető a begyűjtött méz mennyisége.

Varga Gábor közlése szerint a mintegy 45 településre kiterjedő áramszolgáltatás szünetelése miatt több somogyi tehenészetben a napi kettő helyett egy fejésre kényszerültek, ami 25-30 százalékos tejtermelés csökkenést és ebből származó bevétel kiesést okozott.


Győrben fellélegezhetnek


Győr megyében már csak egy-egy ház volt víz alatt péntek délben - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese az MTI érdeklődésére.

A korábban kiáradt vizek apadnak, Bőnyben négy, Mezőörsön három ember van a kitelepítetteknek kijelölt lakhelyeken (előbbi faluban a sportcsarnokban, utóbbiban az idősek otthonában). Délelőtt tíz órakor visszakapcsolták az áramot a korában víz alá került bőnyi utcákban - mondta Bogdány Balázs hadnagy.
Tolnában a tavalyi termés hatvan százaléka érhet be

A Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint több mint 8.000 hektár mezőgazdasági terület van víz alatt Tolna megyében, az elöntött földeken jelentős terméskieséssel lehet számolni.

Vida György, a hivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-nek elmondta: 5.213 hektárt árvíz, 3.130 hektárt belvíz borít. Az elöntött területek nagy része, 6.493 hektár szántó, a víz 3.670 hektár kukorica- és 1.100 hektár őszibúza-ültetvényt öntött el, és jelentős, 920 hektárnyi napraforgóvetést. A károkról szólva a szakember hozzátette: ha napokon belül nem vonul vissza az ár- és belvíz, előfordulhat, hogy a növénykultúra kipusztul, és elsősorban a kukoricát, az őszi kalászosokat újra kell vetni.

A gyümölcsösökben inkább a viharos szél tett kárt. A vihar okozta kárt 10-20 százalékra becsülte, ennél azonban nagyobb veszteséget jelent az esős időben jobban terjedő gombabetegségek elleni védekezés. A termés várhatóan a tavalyi 60 százaléka lesz - tette hozzá.


Baracskát is elöntötte a Váli víz


A Fejér megyei Baracskán negyven házat öntött el és további házakat veszélyeztet a Váli víz. A védekezési munkálatokban több százan vesznek rész, köztük rabok is - tudatta a hirado.hu-val az egyik helyi lakos. A baracskai nő beszámolója szerint számtalan utcát elárasztott a víz, és többeket is ki kellett költöztetni otthonából.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite