2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚjra látható az őscápa mása Ipolytarnócon

Újra látható az őscápa mása Ipolytarnócon


Szeptembertől újra látható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén parkjában az őscápa felújított, élethű mása; a terület látogatóközpontjában fotókiállítást is megnyitnak szeptember elsején - tájékoztatta az MTI-t a sajtóreferens szerdán.

IpolytarnócÖF

Szekeres Rita elmondta: a hatalmas ősállat-reprodukciót április végén vették ki a vízből. Pótolni kellett a kitört fogait, a testéből hiányzó darabokat és újrafestették a cápa testét.

15 millió évvel ezelőtt, amikor még tenger töltötte ki a Kárpát-medencét, a korallokban és tengeri kagylókban, csigákban bővelkedő trópusi vízben hatalmas cápák úszkáltak. A Charcarodon megalodon kétszer akkora volt, mint egy mai fehér cápa, legnagyobb fogainak mérete a tíz centimétert is elérte - tette hozzá.

Szekeres Rita közölte: Föld rajzok2 címmel Tahin Gyula fotóművész idei második kiállítását nyitják meg Ipolytarnócon szeptember elsején.

A távoli tájakon készült fotók egy részét júliusban láthatta a közönség. A mostani válogatás képei arról szólnak, hogyan alakítják a Föld felszínét a rá ható tényezők, mint a vulkáni tevékenység, a víz, a fagy vagy a szél. A felvételek többek között olyan izgalmas tájakra kalauzolják el az érdeklődőket mint Izland vagy az Atacama sivatag.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, az ősi maradványok évmilliókat vészeltek át.

A világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, gerincesek, valamint a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények iszapba kövült nyomait is a Nógrád megyei, Ősvilági Pompejinek is nevezett területen találták meg és mutatják be a látogatóknak.

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

 

2015-08-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite