2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonÚjra terjed a gyilkos kór Magyarországon

Újra terjed a gyilkos kór Magyarországon


Újra terjed Magyarországon a gyilkos kór, a tuberkulózis ismertebb nevén a TBC. Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok.

tbc_grafika


Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosának tájékoztatása szerint ott rendelték el a kötelező tüdőszűrést, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosból meghaladja a 25-öt. A részvételi arány megyénként változó, általában 35-70 százalék között mozog, pedig 80 százalékos részvételi arányra lenne szükség a betegség elleni érdemi beavatkozáshoz.


Egy 1998-as rendelet szerint a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.

 

ezo_banner

HIRDETÉS


Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Eszerint jelenleg Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben a kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat.


A tbc gyógyítható, még akkor is, ha késnek a felfedezéssel és szűréssel. A tüdőszűrés lényege a tbc esetében, hogy a tünetmentes tüdőbeteget idejében kiemeljék, és megfelelő kezeléssel csökkentsék a fertőzés terjedését és mértékét, nem utolsósorban rövidebb idő alatt gyógyuljon a beteg.

 

Forrás: MTI/Népszava/HÍR PORT24

2012-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite