2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonÚjra vörös riasztást adott ki az OMSZ! Nem az izlandi vulkán okozza a szélsőséges időjárá

Újra vörös riasztást adott ki az OMSZ! Nem az izlandi vulkán okozza a szélsőséges időjárást


vorosriasztas06.01.Ismét vörös riasztást adott ki kedd éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma éjfélig további jelentős mennyiségű eső várható elsősorban a Dunántúlon és az ország északi felében - írja honlapján a met.hu. Ezeken a területeken mostantól számítva ma éjfélig további 20-50 mm eső várható, erős 60-75 km/h-s széllökésekkel.


Annyi esőt mostanában nem láttunk
Valószínűleg nem esett még ennyi eső májusban ilyen hosszú ideig és akkora területen, amióta rögzítik az erre vonatkozó adatokat - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

A meteorológus elmondta, hogy a mérőállomások adatai szerint májusban a legtöbb csapadék - 273 milliméter - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén esett. Nagy mennyiségű eső volt Heves (256 milliméter), Tolna (249 milliméter) és Pest megyében (235 milliméter). Bakonybélben három nap alatt esett le a féléves átlagos csapadékmennyiség, 260 milliméter.

Az előző hónapban az ország legcsapadékosabb régiója a középső és az északi volt, míg keleten és nyugaton kevesebb volt az eső. A legszárazabb Vas megye volt, ott a csapadék szintje nem érte el a 100 millimétert egy hónap alatt - mondta Vadász Vilmos.

A tavaly májusi csapadék mennyisége jóval elmaradt az ideitől; akkor a legtöbb, 114 milliméternyi, Heves megyében esett.

A meteorológus szerint az időjárást egy sor véletlenszerű, kaotikus jelenség határozza meg. Ilyenek az ország felett többször is átvonuló ciklonok, amelyek a rendkívül csapadékos májusért felelősek. Ezek a légörvények jellemzően mediterrán típusúak, és leginkább a hónap közepén érintették az országot. A vulkánok füstje és azok a részecskék, amelyeket kilövellnek, közrejátszhatnak az időjárás alakulásában, hatásuk azonban minimális. Azt biztosan nem lehet kijelenteni, hogy például az izlandi vulkán miatt lett extrém mértékben csapadékos a május - mondta Vadász Vilmos.

Egyébként általában nem a május, hanem a június a legcsapadékosabb hónap az évben - tette hozzá.
Meg sem állnak a tűzoltók szivattyúi

Mintegy négyszázszor kellett kivonulniuk a katasztrófavédelem munkatársainak kedd délelőtt; zömében szivattyúzni kellett, több helyen pedig fák dőltek ki - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A legtöbb riasztás (86) Bács-Kiskun megyéből érkezett, de sok hívást kaptak Pest megyéből is. Az utóbbi megyében több településen homokzsákokkal védekeznek az árvíz ellen. Mint a szóvivő elmondta, Szentendrén, Monoron és Dabason is az esőzés vagy a megáradt patakok okoznak gondot. Monoron víz alá került a Jósika utca, miután a vízelvezetők eldugultak.

Pécsről épületkárokat is jelentettek; tíz olyan közintézmény is van a városban, amelyet homokzsákokkal kellett körbevenni. A városban megcsúszott egy löszfal is, emiatt két házból négy embert kellett kitelepíteni - mondta a szóvivő.

 

Forrás: OMSZ.hu/MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite