2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚj Startmunka mintaprogram Nógrád megyében!

Új Startmunka mintaprogram Nógrád megyében!

Meghaladja az ezer főt azoknak az álláskeresőknek a száma, akik Startmunka mintaprogram keretében jutnak segély helyett munkabérhez újabb két kistérségében. A Bátonyterenyei kistérség (Nógrád megye) 14 településén 568 fő közfoglalkoztatása valósul meg. A Sellyei kistérség (Baranya megye) 35 településén 483 fő vesz részt az új típusú közfoglalkoztatásban.

 

startmunka


A Bátonyterenyei kistérség (Nógrád megye) 14 településén 568 fő közfoglalkoztatása valósul meg. A kistérségi Startmunka mintaprogram mezőgazdasági tevékenységek és belvíz-elvezetési feladatok elvégzését; a közúthálózat és a mezőgazdasági földutak karbantartását, felújítását; az illegális hulladék lerakóhelyek felszámolását, valamint a téli közfoglalkoztatás kialakítását teszi lehetővé.

A mintaprogram mezőgazdasági pillérének kidolgozásában meghatározó szerepe volt annak a tudományos igényességgel elkészített agrárgazdasági fenntarthatósági modellnek, amelyet a 100 százalék állami tulajdonban álló mezőgazdasági nagyüzem, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. két munkatársa készített. A modell a helyi sajátosságokra figyelemmel dolgozta ki a nagyüzemi és a háztáji gazdálkodás szimbiózisát különleges termékekkel, magas feldolgozottság elérésével-tudatta a Belügyminisztérium.

A Sellyei kistérség (Baranya megye) 35 településén 483 fő vesz részt az új típusú közfoglalkoztatásban, amelynek keretében az állam szervezi a közfoglalkoztatást úgy, hogy felelősen nyújt lehetőséget az értékteremtő, a köz számára hasznos tevékenységhez. A mintaprogramok közösségformáló hatásúak, élhetőbbé, lakhatóbbá teszik a településeket, azok közvetlen környékét, növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét, javítják a közbiztonságot.

A közfoglalkoztatók rugalmasan igazodnak a településeken felmerülő közfeladatokhoz, az elvégzett tevékenység hathatós megoldást jelent az esetleges „vis major" helyzetek kezeléséhez.

A belvízelvezetés hozzájárul a településeket és a mezőgazdasági területeket fenyegető belvizesedés kialakulásának megelőzéséhez, a téli közfoglalkoztatás kialakítása folyamatos munkalehetőséget, így biztos megélhetést biztosít a programban résztvevőknek. A munkaerejüket, a tudásukat az elsődleges munkaerőpiacon értékesíteni nem tudók a nehézségek áthidalására jutnak közfoglalkoztatás során segély helyett munkabérhez.

A Belügyminisztérium két új kistérségi mintaprogramja 8 órás közfoglalkoztatást biztosít. A mintaprogramokhoz a közfoglalkoztatási bért, a közfoglalkoztatási garantált bért, és az ahhoz kapcsolódó járulékokat, valamint a közvetlen költségeket a Belügyminisztérium biztosítja. A Startmunka mintaprogramok 2011. december 31. napjáig tartanak.

A kistérségi mintaprogramban érintett települések:

Bátonyterenyei kistérség

Bátonyterenye; Dorogháza; Kisbárkány; Lucfalva; Márkháza; Mátramindszent; Mátranovák; Mátraterenye; Mátraverebély; Nagybárkány; Nagykeresztúr; Nemti; Sámsonháza és Szuha.

Sellyei kistérség

Adorjás; Baranyahídvég; Besence; Bogádmindszent; Bogdása; Csányoszró; Drávafok; Drávaiványi; Drávakeresztúr; Drávasztára; Felsőszentmárton; Gilvánfa; Hegyszentmárton; Hirics; Kákics; Kemse; Kisasszonyfa; Kisszentmárton; Kórós; Lúzsok; Magyarmecske; Magyartelek; Markóc; Marócsa; Nagycsány; Okorág; Ózdfalu; Páprád; Piskó; Sámod; Sellye; Sósvertike; Vajszló, Vejti és Zaláta.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite