2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
NagyvilágÚj Szó: a legrosszabb forgatókönyv valósult meg a szlovák parlamentben

Új Szó: a legrosszabb forgatókönyv valósult meg a szlovák parlamentben


PozsonyKomoly üzeneteket hordoz magában az a tény, hogy a szlovák parlamentben csütörtökön elbukott az állampolgársági törvényt módosító indítvány - írja a pénteki Új Szó.


A szlovákiai magyar lap cikke úgy fogalmaz: a "legrosszabb forgatókönyv" szerint alakultak a dolgok a parlamentben. Az állampolgársági törvény módosítása néhány egyszerű ember miatt elbukott. Ez, azon felül, hogy megvan a maga praktikus vonzata azok többsége, akik magyar állampolgárságért akartak folyamodni, valószínűleg továbbra sem teszik ezt meg, komoly üzeneteket is hordoz magában - írja Mózes Szabolcs, a szerző.


Matovic nem számításból, hanem meggyőződésből döntött


Szerinte az egyik üzenet a magyarkérdés fontosságáról szól. "Vannak politikusok, akik úgy vélik, a szlovákok magyaroktól való félelmének meglovagolása a szavazatszerzés egyik legkézenfekvőbb módja. Természetesen senki sem várhatta azt, hogy az új kormány felállása után beáll a nagy interetnikus béke, szlovák a magyarnak legjobb barátja lesz. Ismerjük jól az úgymond szlovák demokratikus politikusok gondolkodását, megvan az 1998 és 2006 közötti két Dzurinda-kormánnyal kapcsolatos tapasztalatunk is" - mutat rá a szerző.


Úgy véli, hogy "mint oly sok kérdésben, ebben is a tendencia a lényeges. Amely mint azt a tegnapi szavazás és az azt megelőző vita mutatja sajnos nem mutat javulást. Nem csak a régi jó szalonnacionalisták és a sokéves közéleti tevékenységben dörzsöltté vált politikusok, de egy zöldfülű amatőr is úgy látja, a legjobb, ha pártépítését a cinkelt magyarkártya használatára alapozza."
Mózes Szabolcs szerint van persze egy másik eshetőség is, amely talán még rosszabb mint az előbb leírt: "Igor Matovic nem számításból, hanem meggyőződésből cselekedett. Az utóbbi kategóriába tartozik a KDH-s Radoslav Procházka is. Aki lehet rendkívül felkészült jogász és megkenhetetlen, demokratikus elkötelezettségű jobboldali politikus, ha közben azt hiszi, hogy a kettős állampolgárságú magyarok viszik romlásba hazáját, akkor mindez nem sokat ér. Nem csak a mi szempontunkból, az ország szempontjából sem" - mutat rá a szerző.


A kútba esett törvénytervezet másik fontos üzenete a kormány egységéről szól


A szerző rámutat: már tavaly mutatkoztak jelei, hogy a jobboldal országlása ugyanott folytatódhat, ahol 2006-ban abbamaradt: kisebbségben. A 2002 és 2006 közötti időszak legnagyobb problémája az átláthatatlan és korrupciógyanús kormányzás volt. A kisebbségben levő koalíciónak független képviselők támogatását kellett megszereznie minden egyes javaslatának támogatásához. Annak eldöntését, hogy ezt milyen módszerekkel érte el, már az olvasók fantáziájára bízzuk.


"A Radicová-kabinet számára végzetes lenne, ha hamarosan ugyaninnen kellene folytatnia. Tegnap már csak 77 mandátuma volt a koalíciónak tavaly nyáron 79-cel kezdett. És még három és fél év hátra van a megbízatási időszakából" - zárja írását Mózes Szabolcs.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite