2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágÚj Szó: a szlovákiai magyaroknak Fico bátorító szavaira lenne szükségük

Új Szó: a szlovákiai magyaroknak Fico bátorító szavaira lenne szükségük


Robert FicoA pozsonyi napilap azt írja: a közeledő népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja és a Híd is bejelentette, hogy kampányt indít a szlovákiai kisebbségek körében azzal a céllal, minél többen merjék vállalni a nemzetiségüket, ám a cikkíró szerint mások buzdítására is szükség lenne.


Negyed évvel a népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd is bejelentette, hogy kampányt indít a szlovákiai kisebbségek körében azzal a céllal, minél többen merjék vállalni a nemzetiségüket.
A Szlovákiából eltűnő ötvenezer magyarnak viszont nem Berényi József és Bugár Béla, hanem sokkal inkább a vezető szlovák politikusok, Mikulás Dzurinda, Iveta Radicová, vagy akár Robert Fico határozott állásfoglalására és bátorító szavaira lenne szükségük - írja A magyar nép dicsérete című kommentárjában az Új Szó című pozsonyi napilap kedden.

A szerző szerint a politika és a nemzetiségi hovatartozás vállalásának kapcsolatáról több téveszme is kering Szlovákiában.
"Könnyű és kézenfekvő valamelyik pártot hibáztatni az asszimilációért, valójában a nemzeti identitásukat fokozatosan elveszítő, szlovák környezetben nevelkedő fiatalok a lehető legritkább esetben adják fel nemzetiségüket valamilyen politikai motivációtól vezérelve. Azzal pedig az asszimiláció pártjának tévesen előszeretettel bélyegzett Hidat sem lehet vádolni, hogy tevékenyen részt vállalna az iskolabezárásokban, vagy a kisebbségek jogi és politikai hátterének további ellehetetlenítésében. Az, hogy egy párt a nemzetiségi konfliktusokat nyíltan elutasítva képes elnyerni a szlovákiai magyarság többségének szimpátiáját, nem az asszimiláció kiváltó oka, hanem sokkal inkább a következménye" - írja Tokár Géza.


"A magyar pártok közvetlen felelőssége abban merül ki, hogy megteremtik az egyenlő feltételeket ahhoz, hogy valaki bátran vállalhassa nemzetiségét, ha akarja. A prognózisok a több tízezernyi hiányzó felvidéki magyarról azt jelzik, hogy nem kizárólag a hiányos, de a többé-kevésbé létező jogi keretekkel van gond: egy erős, identitását bátran vállaló és arra büszke kisebbségnek nem lennének ennyire súlyos asszimilációs problémái" - áll a kommentárban.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite