2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÚj technikai készüléket kaptak Nógrád rendőrei

Új technikai készüléket kaptak Nógrád rendőrei


Korszerű bűnügyi technikai készüléket adták át szerdán Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, hasonló berendezés csak a fővárosi Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben és az Országos Rendőr-főkapitányság kiképzőközpontjában működik.


A speciális nyomkutatásra alkalmas Delta 14K készüléket a megyei önkormányzat másfél millió forintos támogatásából vásárolta meg a rendőrség, ezért a megújított bűnügyi technikai osztályt Becsó Zsolt (Fidesz), az önkormányzat elnöke adta át. Mint Szabó Jenő megyei főkapitány közölte, az osztálynak helyet adó épületet hétmillió forintból újították fel, de a készülékre a rendőrségnek már nem maradt pénze.

Nagy Tivadar, a bűnügyi technikai osztály vezetője elmondta: a tárgyi bizonyítási eszközök rögzítése nem mindig hajtható végre a helyszínen, mert az ott rögzített nyomhordozók speciális elemzést igényelnek. Ezeket laboratóriumi körülmények között, hermetikusan zárt rendszerben vizsgálják meg. A bűnügyi technikusoknak „meg kell szólaltatniuk", bizonyítékká kell tenniük a helyszíneken talált látens nyomokat, hogy kapcsolatba hozhassák azokat az elkövetőkkel - tette hozzá.

A most megvásárolt vegyifülkében a technikusok megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok között végzik a nyomkutatást úgy, hogy nincsenek kitéve kémiai veszélynek. Mivel a bűnügyi technikusok vegyszerekkel dolgoznak, fontos, hogy a készülék környezetkímélő, a szűrőrendszer az ő egészségüket is védi, és nem kerülnek ki veszélyes anyagok a városi levegőbe sem. A nógrádi bűnügyi technikával éves szinten 10 ezer ilyen elemzés történik. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának munkatársai maguk is a legjobb szakemberek közé tartoznak, az utóbbi két évben megnyerték az országos versenyt - közölték.

 

2010-04-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite