2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Test és lélekÚj teszt a terhességi szövődmény előrejelzésére

Új teszt a terhességi szövődmény előrejelzésére

A terhesség középidején végzett egyszerű teszttel, egy vizeletvizsgálattal kiszűrhető, hogy melyik várandós kismamánál alakulhat ki az akár végzetessé váló terhességi szövődmény, a preeklampszia - számolt be amerikai kutatók eredményéről a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

terhessegegy

A Mayo Klinika orvosai megállapították, hogy bizonyos vesesejtek kimutathatóak azoknak a pácienseknek a vizeletében, akiknél később terhességi magas vérnyomás alakul ki. Ugyanezek a sejtek, az úgynevezett podociták nem voltak jelen azoknál a várandós nőknél a vizeletben, akik magas vérnyomása a preeklampsziától függetlenül alakult ki.

Vesna Garovic kutatásvezető és csoportja 315 állapotos nőt tesztelt. Közülük tizenöt nőnél alakult preeklampszia, a középidőben elvégzett teszt eredménye valamennyi kismamánál pozitív volt. További tizenöt nőnél jelentkezett magas vérnyomás, akiknél ehhez nem társult preeklampszia, közülük senkinél nem adott pozitív eredményt a vizeletteszt. Ez azt mutatja, hogy a szűrővizsgálat kellően pontos és megbízható.

A preeklampszia nevű szövődmény az első terhességek öt százalékában jelentkezik, kiugróan magas vérnyomással jár, miközben a terhes nő vizeletében fehérje jelenik meg, bokája és lába megduzzad. Az állapottal járó tünetek olyan súlyossá válhatnak, hogy veszélyeztethetik a kismama életét, ilyenkor megindítják a szülést.

A tanulmány megállapításait az Amerikai Nefrológiai Társaság éves találkozóján ismertették a kutatók.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-11-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite