2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágÚj választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában

Új választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában


Új választásokat és Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték kedden az ellenzéki politikusok a több tízezres moszkvai ellenzéki nagygyűlésen, amely kiáltvány elfogadásával ért véget.

putyin

Vlagyimir Putyin


A Szabad Oroszországért kiáltványt Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint gyakorlatilag valamennyi orosz ellenzéki erő képviselője aláírta. Szerintük Vlagyimir Putyinnak le kell mondania, új parlamentet kell választani, s az országnak új alkotmányra is szüksége van. "Putyin politikájának folytatása konfrontációval, az állam szétesésével, káosszal fenyeget" - írták a kiáltvány megfogalmazó orosz ellenzékiek.


A nagygyűlésen azonnali ellenállásra, radikális politikai akciókra szólított fel Szergej Udalcov, a parlamenten kívüli Baloldali Front párt elnöke. Szerinte "kivonulásokat" kell rendezni országszerte, ahol az emberek kifejezhetik véleményüket. Békés sétákra, összejövetelekre hívta fel a tüntetőket, de ennél tovább is ment: október hetedikére országos sztrájkra és nyomásgyakorló politikai akcióra szólított fel Udalcov, de arra is, hogy az ellenzéki szimpatizánsok ne hagyjanak fel annak követelésével, hogy a május 6-i moszkvai akció miatt őrizetbe vett társaikat engedjék szabadon.


Udalcovnál és több vezető orosz ellenzékinél hétfőn házkutatást tartottak, majd kihallgatásra idézték be őket. A megszigorított orosz gyülekezési törvény életbe lépése óta első nagyobb szabású ellenzéki megmozduláson nem történt rendbontás, a rendőrség nem avatkozott be, senkit sem fogtak le. A szervezők szerint legalább százezren vonultak a központi Puskin tértől a Szaharov térig, ahol a nagygyűlés zajlott. A rendőrség szerint csupán húszezren lehettek a tiltakozók, akik különféle politikai meggyőződésű csoportokat képviseltek, kezdve a kommunistáktól a jobboldali nacionalistákig bezárólag.

ezo_banner

HIRDETÉS


Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint többen lehettek az akció résztvevői között a semmilyen mozgalomhoz sem tartozók, akik a békés tiltakozás jelképével, fehér szalagokkal, vagy fehér öltözetben vonulva fejezték ki elégedetlenségüket a jelenlegi orosz hatalommal. A Kremlhez közel álló politológusok szerint a megszigorított gyülekezési törvény, a szabálysértés büntetési tételeinek megemelése nem befolyásolta az orosz polgárok tüntetési kedvét.


A régi jelszavak elavultak, az új jelszavak hiányoztak, és emiatt az emberek érdeklődése lanyhult - vélekedett ugyanakkor Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ vezérigazgatója. Szerinte az orosz ellenzék ezért halasztotta őszre a következő nagyobb akciót.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite