2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÜlésezett a Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium

Ülésezett a Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium


Rendhagyó módon a salgótarjáni városházán, a Förster Kálmán teremben tartotta őszi ülését a Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium. A megjelentek négy napirendben hallgattak meg előadásokat, adósságrendezésről, mentőszervezetek éves értékeléséről, a megyei bűnügyi helyzetének alakulásáról és a részarány tulajdon megszüntetésének tapasztalatairól.

nogradmegyeegy

A kollégium résztvevőit Tóthné dr. Kerekes Andrea, Salgótarján Megyei Jogú Város jegyzője köszöntötte, majd dr. Szabó Sándor kormánymegbízott elnöklése mellett először dr. Borka Zoltán, az Igazságügyi Hivatal főosztályvezetője tartott előadást a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015.évi CV. törvénnyel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról, az új jogintézmény bevezetéséről.


Az előadás során szó volt a jogintézmény előzményeiről, az adósságrendezési eljárás lényegi elemeiről, a jogszabályi és szervezeti alapokról, a bevezetést megelőző felkészülési időszakról. Ezt követően az Igazságügyi Hivatal, mint központi szerv koordinációs tevékenységéről, valamint a területi szervek (kormányhivatalok) feladatairól hallhattak az értekezlet résztvevői. Borka Zoltán ismertette a családi vagyonfelügyelők tevékenységét, a új jogintézményt támogató informatikai rendszert, illetve honlapot. Végül a családi csődvédelem gyakorlati tapasztalatiról, az ehhez kapcsolódó várható jogszabály módosításokról kaptak a résztvevők tájékoztatást.


A kollégiumi ülés következő napirendi pontjában a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tájékoztatást adott a Nógrád megyei hivatásos egységek és önkéntes mentőszervezetek 2015. évi beavatkozásainak értékeléséről és fejlesztési lehetőségeiről. Berecz György ezredes előadásában kiemelte, hogy jelentős mértékben javult Nógrád megye tűzvédelmi helyzete, amelyet a hivatásos egységek átgondolt elhelyezése, valamint az önkéntesség előtérbe helyezése egyaránt eredményezett. Kiemelte a megye helyzetét az önkéntesek aktivitására vonatkozóan, amely országosan is előkelő helyen van.
További feladatok ismertetése során hangsúlyozta a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs, a héhalmi és mihálygergei első kategóriás önállóan beavatkozó egyesületek rendszerbe állítását és a települési önkéntes mentőszerveztek megalakítási és nemzeti minősítési folyamatának folytatását.


Dr. Kalmár Zsolt ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese bemutatta Nógrád megye ez évi bűnügyi helyzetét az ismertté vált bűncselekmények és azok felderítésének eredményessége szempontjából. Az előadás alapján egyértelműen kirajzolódott a résztvevők számára, hogy Nógrád megye bűnügyi helyzete stabil, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes és a rendőri szervek megnyugtatóan biztosítják a megye lakossága számára a közbiztonságot. A bűncselekmények felderítése országos viszonylatban is kiemelkedő eredményességű, amelyet a résztvevők és dr. Szabó Sándor kormánymegbízott úr is nagy megelégedéssel összegzett.

A Kormány döntése értelmében a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése kiemelt politikai cél, amelynek végrehajtásában a járási hivatalok földhivatali osztályai mellett a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft., földmérő vállalkozások és jogi szolgáltatók vesznek részt - ezt már Fábián József, a kormányhivatal földhivatali főosztályának osztályvezetője mondta el.


A program végrehajtása országos szinten és Nógrád megyében is ez év elején kapott nagyobb lendületet. Az év első hónapjában a Pásztói-, míg június hónapban a Bátonyterenyei és a Salgótarjáni Járási Hivatal illetékességi területein indultak meg a munkálatok.


A projekt eredményeképpen a tulajdonos társak a saját tulajdoni hányadukat önálló ingatlanként kaphatják meg, melynek következtében a földrészletek használatáról, hasznosításáról önállóan dönthetnek. Mindezek következtében csökken a megműveletlen földterületek nagysága, és elhárulnak azok az akadályok, melyek - a közös tulajdonból, mint tulajdonlási formából adódóan - gátját képezik a gazdaságos és ésszerű mezőgazdasági tevékenységnek.


A Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium következő ülését 2016 tavaszán tartja.

 

Forrás: NMKH/NÓGRÁD24

 

2015-11-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite