2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: üljön össze a honvédelmi bizottság az izraeli repülők ügyében

Fidesz: üljön össze a honvédelmi bizottság az izraeli repülők ügyében


vadászgépek"A magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt." A honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, hogy kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügye miatt. Itt lehetőséget adnának a kormány illetékeseinek, köztük a honvédelmi miniszternek, hogy magyarázatot adjanak a történtekre - közölte Simicskó István szombaton Budapesten.


Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette: a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció.


Kijelentette: a történtek miatt továbbra is úgy látják, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania.
A kereszténydemokrata politikus megerősítette a Fidesz-KDNP azon véleményét, amely szerint elképesztő, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy egy másik ország hadseregéhez tartozó kémrepülőgépek átrepültek Magyarországon. Az is megdöbbentő, hogy maga Bajnai Gordon miniszterelnök is az újságokból értesült erről - tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy katonai légügyi hatóság nélkül - amelynek visszaállítására Szekeres Imre pénteken javaslatot tett a kormányfőnek - a katonai hírszerzés nem tudja-e észlelni az ilyen gépeket, Simicskó István úgy válaszolt: ez egy jelentős probléma, ám hiányát már lehetett volna érezni előbb is.
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az engedélyeztetési eljárás mikéntjére is választ kellene adni.
Arra, hogy Izraellel létezik-e olyan kétoldalú megállapodás - mint a szövetséges NATO-tagállamok esetében -, amely megkönnyíti számára az ilyen repülések engedélyezését, Simicskó István azt mondta: nem tudja, hogy vannak-e kétoldalú megállapodások, de úgy tűnik, a kormány sem tudja. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy parlamenti jóváhagyásra lett volna szükség egy ilyen típusú repüléshez, úgy reagált: normális esetben minimum egy tájékoztatást kellett volna adni a szakbizottságnak.


Csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

2010-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite