2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeUniós munkacsoport járt a mátranováki Bombardier-üzemben

Uniós munkacsoport járt a mátranováki Bombardier-üzemben


Az Európa Tanács regionális fejlesztésekkel és a kapcsolódó uniós támogatásokkal foglalkozó munkacsoportja látogatott el a Bombardier Transportation Mátranovákon működő forgóváz-keret gyárába csütörtökön.

mátranováki Bombardier-üzem


A soros uniós elnökséget adó magyar kormány azért jelölte ki a Nógrád megyei gyárat a látogatás helyszínéül, hogy jelezze a tagállamok számára: az innovációt és a versenyképességet hangsúlyozó Európa 2020 Stratégia összeegyeztethető a hátrányos helyzetű térségek regionális fejlesztési céljaival.


A 27 tagország küldötteiből, az EU szakbizottságok képviselőiből, valamint kohéziós szakértőkből és uniós diplomatákból álló 40 fős munkacsoport a gyárbejárás során megnézte a két éve befejezett új forgóváz-keret üzemcsarnokot, és a világon az elsők között üzembeállított hegesztőrobotot, a beruházást felerészben uniós pénzből finanszírozták.


Kurt Lievens, a mátranováki gyár igazgatója a látogatáson ismertette: az 1969-ben létrehozott, egykori Ganz-Mávag üzemben eredetileg darukat és acélszerkezeteket készítettek, majd 1980-tól kezdtek bele közlekedési részegységek gyártásába. A Bombardier Transportation 2005-ben vette meg a céget, és már abban az évben ott készült a berlini központú, kanadai-német cég által felhasznált forgóalváz kereteinek 60 százaléka. Az elmúlt öt évben több mint 10 millió eurós fejlesztést hajtottak végre, így vált lehetővé, hogy a mátranováki gyár szállítja a forgóváz-kereteket a Bombardier Transportation európai és tengerentúli gyártóbázisainak.


A jelenleg 620 embert foglalkoztató mátranováki üzemből elsősorban a németországi Siegenbe és a franciaországi Crespinbe szállítanak, de a Nógrád megyei gyárban készülnek a TRAXX villanymozdonyok forgóváz-keretei is. A Bombardier magyarországi cége tavaly 12 millió eurós árbevételt realizált. A mátranováki mellett további 580 embert alkalmaznak a dunakeszi üzemben.


Molnár Béla (KDNP), a közlekedési szakbizottság elnöke a munkacsoport látogatása során az MTI-nek elmondta: vannak sikertörténetek, amelyek méltóan mutatják be, hogy ezt az országot lehet, és tudjuk is építeni. Ilyennek nevezte az elnök a mátranováki üzemet, hiszen ezt a gyárat még a magyarok építették, és évtizedek óta jól működik, a jelenlegi tulajdonos pedig nem piacot vett meg, hanem itt gyártat magyar munkásokkal, magyar mérnökökkel, és beruházásokat hajt végre. A gyár nemcsak a térségnek, hanem az országnak is fontos, mert az itt lakók biztonságérzetét növeli - mondta az elnök.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite