2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonUniós romastratégia - eljött a cselekvés ideje

Uniós romastratégia - eljött a cselekvés ideje


A szociális miniszterek elfogadták az uniós romastratégiát; a tanácskozás résztvevői elsősorban a foglalkoztatás, lakhatás, egészségügyi ellátás oldaláról közelítették meg a problémakört.

szegenytelep


Elfogadták az uniós országok szociális miniszterei azt az állásfoglalást, amely a romák társadalmi befogadását célzó tagállami stratégiák uniós kereteiről szól - jelentette be Brüsszelben Balog Zoltán.


"Bízunk abban, hogy eljött a konkrét cselekvés ideje" - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki a soros magyar EU-elnökség nevében elnökölt a miniszteri tanácskozáson. Az uniós keretstratégia tervezetét április elején terjesztette elő az Európai Bizottság. Először az igazságügyi miniszterek tárgyalták meg, elsősorban a jogegyenlőség, diszkriminációmentesség biztosításának szemszögéből.


A csütörtöki miniszteri tanácskozás résztvevői elsősorban a foglalkoztatás, lakhatás, egészségügyi ellátás oldaláról közelítették meg a problémakört. Pénteken az oktatási és ifjúsági ügyekben illetékes tárcavezetők arra keresik majd a választ, hogy miként lehet javítani a hátrányos helyzetű cigány gyerekek oktatását.


Jövő hétfőn az uniós külügyminiszterek összegzik a miniszteri vitasorozat eredményeit. Ezután a júniusi EU-csúcson hagyják jóvá hivatalosan a romák befogadásáról szóló uniós keretstratégiát. Az abban foglaltak figyelembevételével a tagállamok az év végéig nyújtják be Brüsszelnek saját romabefogadási stratégiájukat, amelynek végrehajtását az EU ellenőrizni fogja. Balog Zoltán elmondta: azt javasolják, hogy a nemzeti stratégiák véleményezésére létrehozott európai bizottsági munkacsoport később is maradjon fenn, mert a végrehajtást folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

 

Balog Zoltan


Balog Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a romaügyért a tagállamok felelősek, akiknek saját helyzetükhöz igazodó intézkedési terveket kell kidolgozniuk.


Andor László - mint arról sajtóközleményében tájékoztatott - a miniszteri tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy a roma népesség a társadalmi kirekesztés legnagyobb lélekszámú áldozata Európában; helyzete nemcsak nehéz, hanem látványosan romlott is az elmúlt években. A magyar biztos szerint ezt a negatív és veszélyes folyamatot vissza kell fordítani.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite