2020. február 19., szerda - Zsuzsanna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeUniós támogatással épül egészségház Bátonyterenyén

Uniós támogatással épül egészségház Bátonyterenyén


Az Új Magyarország Fejlesztés Terv keretében több mint 245 millió forint uniós támogatással modern egészségház épül Bátonyterenyén. A fejlesztés eredményeként a városi önkormányzat tulajdonában lévő 1209 négyzetméter alapterületű épület felújítása valósul meg.


A Bátonyterenyei kistérség komplex programmal segítendő, leghátrányosabb helyzetű kistérség kategóriájába tartozik. A népességszám alakulásának tendenciáját vizsgálva megállapítható, hogy a város és a térség népessége erőteljes csökkenést mutat. A tendencia összefügg a település gazdasági helyzetének romlásával, a bányászat és az ipar válságával, a magas munkanélküliséggel. A településen és a térségben élők nem találnak munkahelyet, ezért az elvándorlás szinte törvényszerű a térségben. A településen és a kistérségben kórház és szakrendelő nincs. Fekvőbeteg-szolgáltató intézmény és szakrendelő Nógrád megye székhelyén, a 20 kilométerre fekvő Salgótarjánban található (Szent Lázár Megyei Kórház), vagy a pásztói Margit Kórház, ahová 15 km-t kell utazniuk a szakellátást igénybe vevőknek. A jelenlegi orvosi rendelőintézet épülete Bátonyterenyén a korszerű egészségügyi ellátás követelményeinek nem felel meg.

A mai napon induló fejlesztés Bátonyterenye Város Önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlan egyik épületének felújításával és bővítésével valósul meg. Az ingatlan jelenlegi funkciója (Művelődési Ház) részben megváltozik, és a három projektet magába foglaló fejlesztés során többfunkciós, egészségügyi-szociális-kulturális és szabadidő központtá alakul át. Jelen fejlesztés eredményeként - a bővítéssel együtt - 1209 m2 alapterület felújítása valósul meg.

A Bátonyterenyei Egészségház Központban 3 házi- és 2 gyermekorvosi szolgálat, központi orvosi ügyelet, labor, 2 fogorvosi rendelő, védőnői szolgálat, otthoni betegápolási szolgálat, fizikoterápia szolgálat, 2 időszakosan működő szakrendelő, valamint gyógyszertár kap elhelyezést. A projekt magába foglalja a korábbi rendelőintézet, valamint az eddig két helyen működő kistérségi szociális központ áttelepítését, továbbá a kapcsolódó szolgáltatások betelepítését egy korszerű, kellő számú parkolóval ellátott és akadálymentesített épületbe.

A kivitelezés során környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat, valamint a környezettudatos nevelés feltételrendszerét tartják szem előtt az építők. A projekt keretében eszközbeszerzésre is sor kerül, melynek célja a közös használatú helyiségek berendezése, valamint az információs és kommunikációs technológia fejlesztése.

 

2010-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite